• Un bloc militar condus de Rusia va începe să își retragă trupele din Kazahstan peste două zile, după ce și-a îndeplinit principala misiune de stabilizare a țării din Asia Centrală.
  • Președintele kazah a declarat că retragerea trupelor nu va dura mai mult de 10 zile.
  • Autoritățile kazahe spun că aproape 10.000 de persoane au fost reținute din cauza tulburărilor și se caută, în continuare, și ceilalți vinovați.

Un bloc militar condus de Rusia va începe să își retragă trupele din Kazahstan peste două zile, după ce și-a îndeplinit principala misiune de stabilizare a țării din Asia Centrală, a declarat marți președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev.

Tokayev a transmis în fața Parlamentului că îl numește în funcția de prim-ministru pe Alikhan Smailov, un funcționar public de carieră cu o vechime îndelungată, și a vorbit despre inițiativele de reducere a diferențelor de bogăție, de creștere a impozitelor în sectorul minier și de eliminare a neregulilor din achizițiile publice.

Președintele , în vârstă de 68 de ani, a cerut săptămâna trecută Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Moscova să trimită trupe menite să stabilizeze haosul creat de protestatari. Potrivit spuselor sale, a avut loc o tentativă de lovitură de stat ai cărei instigatori anonimi au devenit violenți.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cu o zi mai devreme, el a declarat că misiunea CSTO în Kazahstan a fost pusă la îndoială de către oficialii americani. Din această alianță militară fac parte Kazahstan, Rusia, Tadjikistan, Kârgâzstan, Armenia și Belarus și funcționează după același principiu precum NATO, și anume principiul apărării colective. Acesta presupune că, un atac asupra unui stat membru este considerat ca fiind un atac asupra tuturor membrilor alianței. Prin urmare, intervenția armatei rusești în Kazahstan nu este una îngrijorătoare, după cum au transmis mai mulți oficiali americani și, totodată, după cum a apărut și în numeroase publicații din Statele Unite. Toate acestea cu atât mai mult cu cât intervenția rușilor a fost efectuată la cererea președintelui kazah.

„Misiunea principală a forțelor de menținere a păcii ale CSTO a fost îndeplinită cu success. Peste două zile va începe o retragere treptată a contingentului unit de menținere a păcii al CSTO. Procesul de retragere a contingentului nu va dura mai mult de 10 zile”, a declarat Tokayev, potrivit Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că desfășurarea a fost crucială. Prin intermediul acesteia s-ar fi obținut victoria în ceea ce privește apărarea Kazahstanului. Putin a mai transmis că aceasta ar fi fost o revoltă susținută de străini.

Autoritățile kazahe spun că aproape 10.000 de persoane au fost reținute din cauza tulburărilor și se caută, în continuare, și ceilalți vinovați.