• Armata rusă şi cea ucraineană au convenit să asigure în comun securitatea centralei nucleare de la Cernobîl.
  • Ucraina contactează toate autorităţile de reglementare în domeniul nuclear şi alte ţări pentru a le alerta cu privire la situaţia de la Cernobîl.

Armata rusă şi cea ucraineană au convenit să asigure în comun securitatea centralei nucleare de la Cernobîl, în timp ce Rusia nu doreşte ca Ucraina să dezvolte o „bombă radioactivă”, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzya.

„S-a ajuns la un acord cu militarii batalionului separat de securitate al centralei nucleare din Ucraina pentru a asigura în comun securitatea unităţilor energetice şi a instalaţiei de izolare a centralei nucleare de la Cernobîl„, a declarat Nebenzya la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina.

„Nu dorim ca Ucraina să dezvolte o <<bombă radioactivă>>„, a declarat ambasadorul rus.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Anterior ambasadorul ucrainean în SUA, Oksana Markarova, declarase în timpul unei conferinţe de presă la Washington că 92 de membri ai personalului operaţional al centralei nucleare de la Cernobîl sunt ţinuţi ostatici de forţele ruse.

Responsabilitatea centralei electrice „se bazează acum pe forţele ruseşti şi pe armata rusă„, a spus Markarova. Ucraina contactează toate autorităţile de reglementare în domeniul nuclear şi alte ţări pentru a le alerta cu privire la situaţia de la Cernobîl, a adăugat ea.

Pe data de 24 februarie, președintele Zelenski a averizat, într-un mesaj pe Twitter, că forțele de ocupație ruse încearcă să pună mâna pe Cernobîl.

„Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete”, a scris Zelenski, care a adăugat: „aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe.”