• Kolker a fost transferat la închisoarea Lefortovo din Moscova în aşteptarea procesului.
  • Un om de ştiinţă rus, bolnav de cancer în stadiu terminal, a fost arestat într-un spital din Siberia.
  • Fiul neagă însă acuzaţiile.

Dacă va fi găsit vinovat de înaltă trădare, rusul riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare

Un om de ştiinţă rus, bolnav de cancer în stadiu terminal, a fost arestat într-un spital din Siberia şi transferat la o închisoare din Moscova, sub acuzaţia de spionaj pentru China, scrie site-ul Tayga.info, preluat de Moscow Time.

Dmitry Kolker, 54 de ani, este director al Institutului de Optică Cuantică al Universităţii din Novosibirsk, dar acum se află în condiţii grave de sănătate: „Au luat un bărbat bolnav, internat într-un spital privat, care practic este pe moarte şi este hrănit datorită la un tub conectat la venele sale”, a denunţat fiul său, Maxim Kolker.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Tatăl, a spus el, este acuzat că a spionat în numele Chinei, un aliat al Rusiei, unde omul de ştiinţă a ţinut prelegeri despre spectroscopie laser. Casa familiei a fost jefuită de forţele de securitate. Fiul neagă însă acuzaţiile, amintind că, în timpul călătoriei în China, omul de ştiinţă a fost însoţit constant de un agent al serviciilor de informaţii ruse FSB şi i s-a interzis să vorbească în engleză.

Kolker a fost transferat la închisoarea Lefortovo din Moscova în aşteptarea procesului, dar membrii familiei sale se tem că nu va supravieţui detenţiei. Potrivit agenţiei de presă Tass, instanţa din Novosibirsk a dispus arestarea preventivă a omului de ştiinţă până la 29 august. Dacă va fi găsit vinovat de înaltă trădare, el riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.