- Fără acces la plajele din sudul Europei, rușii bogați pleacă în vacanțe în Dubai, Turcia și Asia.
- Între timp, tinerii de rând pleacă la studii în alte țări pentru a evita recrutarea forțată în aramată.
- Pe măsură ce sancțiunile impusie Rusiei se fac simțite, societatea este din ce în ce mai divizată.
În timp ce elita rusă e forțată să caute alte destinații pentru vacanțe, tinerii de rând se tem de recrutarea forțată în armată.
Advertisment
Un profesor de engleză din Rusia relatează pentru The Economist „dilemele” cu care se confruntă elitele din Rusia. Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina a făcut aproape imposibil pentru elita rusă să mai ajungă în escapadele lor preferate. Spațiul aerian european le este închis, vizele sunt greu de obținut, iar cărțile de credit sunt blocate.
Aceștia se arată nemulțumiți de destinațiile care le mai sunt disponibile pentru vacanțe. De obicei, aceștia își petrec verile în locuri precum St Tropez sau Cap d’Antibes. Turcia, a explicat unul dintre ei, era „pentru oamenii normali”. Se referea la săraci.
Recomandări
În timp ce unii ruși își fac griji în legătură cu vacanța, alții devin neliniștiți în legătură cu recrutarea. Procesul anual de recrutare de primăvară este în curs de desfășurare: peste 130.000 de persoane vor fi chemate pentru un an de serviciu militar.
De la hotel la cazarmă
Toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani sunt teoretic eligibili, dar în trecut mulți au evitat să servească din motive de sănătate, pentru că erau la studii sau plătind mită. Deși guvernul a declarat că niciun recrut nu va fi trimis să lupte în Ucraina, mulți sunt sceptici cu privire la această promisiune și se tem că vechile metode de evitare a recrutării vor eșua.
Există zvonuri conform cărora procesul de chemare în armată din acest an a devenit forțat. Circulă înregistrări video care par să arate ofițeri de recrutare la ușă în certuri aprinse cu soțiile și mamele recruților. Într-una dintre acestea – cine știe dacă este autentică? – o femeie se confruntă cu un bărbat în uniformă în timp ce acesta încearcă să-și tragă fiul înapoi.
Se crede că a studia în străinătate este mai sigur decât a solicita o scutire pentru studenți în interiorul Rusiei. Sunt oameni care speră să evite să fie chemați în armată lucrând de la distanță din Kazahstan. Sunt alții care se ascund în casele de la țară ale familiilor lor.
Elevii, la coada de la cantină, joacă acum un joc de ghicit de câte zile sunt expirate vasele de iaurt
Chiar și cei care nu sunt îngrijorați de recrutare s-au săturat de propaganda necruțătoare. Mulți oameni au VPN pe telefon pentru a putea să aibă acces la Instagram. Rețeaua socială a fost interzisă de guvern în martie. Acest lucru înseamnă că pot citi despre ofensivele blocate ale armatei ruse și pe site-urile de știri străine.
Între timp, sancțiunile încep să muște. În afară de mai puține opțiunii pentru vacanțe, rușii vad cum și meniurile restaurantelor s-au micșorat. Unele produse importate, cum ar fi cartofii dulci, au dispărut cu totul). Oamenii se plâng că sunt plătiți cu întârziere. La școala privată unde predau, elevii de la coada de la cantină joacă acum un joc de ghicit cu privire la câte zile vor fi expirate vasele de iaurt.
Întrebată dacă miile de ruși care vor rămâne fără mâncare și combustibil în această iarnă merită tot ceea ce se câștigă în Ucraina, o cunoștiință îi răspunde indignată autorului: „Și Europa va îngheța!”. În rîndul copiilor, propaganda își face efectul. Când a început războiul, ei aveau tendința de a schimba subiectul când Ucraina apărea în conversație. În timpul unei discuții recente în clasă, un copil de 11 ani a declarat „Urăsc Ucraina!” Întrebat ce l-a făcut să nu-i placă 44 de milioane de oameni, el a răspuns „Pentru că au arme chimice”.
O bonă a fost surprinsă certându-l pe unul dintre copii din grija sa pentru că nu și-a terminat temele la timp. „Dacă nu înveți și nu intri la universitate”, a spus ea, „cum vei evita recrutarea?”.
Partenerii noștri