• Un lucrător de salvare ucrainean a fost ucis într-un atac rusesc.
  • Televiziunea de stat rusă a declarat că orașul Donețk a fost lovit.
  • Rusia a ordonat o încetare unilaterală a focului de 36 de ore, pentru a coincide cu Crăciunul ortodox.

O încetare unilaterală a focului decretată de Vladimir Putin pare să fi avut puține efecte pe teren, oficialii ucraineni acuzându-i pe ruși că au deschis focul în mai multe zone. Un lucrător de salvare ucrainean a fost ucis într-un atac rusesc, în timp ce televiziunea de stat rusă a declarat că orașul Donețk a fost lovit.

Rusia a ordonat o încetare unilaterală a focului de 36 de ore, pentru a coincide cu Crăciunul ortodox. Ucraina a respins-o, spunând că Moscova ar putea să o folosească pentru a-și întări trupele. Ministerul rus al Apărării a insistat că respectă armistițiul de-a lungul întregii linii de contact”, începând de vineri la ora 12:00, ora Moscovei.

Acesta a declarat că forțele sale au ripostat cu focuri de armă în timpul încetării focului doar atunci când armata ucraineană a atacat pozițiile rusești. Alerte aeriene au fost raportate în întreaga Ucraină la scurt timp după presupusul armistițiu a început, iar apoi guvernatorul regiunii Herson a declarat că un atac asupra unei stații de pompieri a provocat moartea unui salvator și rănirea altor patru persoane în principalul oraș, eliberat în noiembrie de forțele ucrainene.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Orașul Kramatorsk din estul țării a fost, de asemenea, atacat și peste o duzină de clădiri au fost avariate, au declarat oficialii ucraineni.

Liderul regional din Luhansk, Serhiy Haidai, a avertizat că armistițiul de Crăciun al Rusiei este „o minciună și o capcană”, sfătuind locuitorii să nu participe la slujbele Bisericii Ortodoxe sau să se adune în locuri aglomerate, deoarece rușii ar putea plănui atacuri teroriste”. Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a avertizat că temperaturile din capitală vor scădea peste noapte până la -11C și a cerut ca energia electrică să fie folosită cu grijă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armistițiul a fost o încercare de a opri progresele militare ale țării sale în estul țării și de a aduce mai mulți oameni și echipamente. Focuri de artilerie au putut fi auzite de ambele părți ale liniei frontului în orașul Bakhmut, în estul țării, unde forțele rusești și-au concentrat o mare parte din puterea de foc în încercarea de a împinge spre vest, spre Kramatorsk.

Liderul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat săptămâna aceasta că ucrainenii au transformat fiecare casă din oraș într-o fortăreață. Imaginile din satelit publicate vineri au dezvăluit efectele bătăliei din august anul trecut.

Deși oficialii ruși au insistat asupra faptului că armistițiul a rămas intact, nu a existat niciun indiciu privind o pauză semnificativă în lupte.

Suntem la două ore și jumătate de la această încetare a focului proclamată și, de fapt, întregul teritoriu al Ucrainei se află sub alertă de raid aerian. Deci cred că asta vorbește de la sine”, a declarat pentru BBC deputatul ucrainean Inna Sovsun. Practic, încetarea focului, rușii o inventează”.

Biserica Ortodoxă Rusă – cea mai mare dintre Bisericile Ortodoxe Orientale – sărbătorește ziua de Crăciun pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian. Unii oameni din Ucraina sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, alții pe 7 ianuarie. Ambele zile sunt sărbători legale în această țară.

În acest an, pentru prima dată, Biserica Ortodoxă din Ucraina a declarat că va permite congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca și alte câteva confesiuni din vestul Ucrainei.