„Russia Today” pierde lupta împotriva interdicției UE, Moscova avertizează că va lua măsuri

Tribunalul European a menținut interdicția generală impusă la nivelul UE asupra RT, canalul de televiziune rusesc controlat de stat care a fost acuzat în repetate rânduri de amplificarea agendei politice a Kremlinului, de răspândirea de campanii de dezinformare și de crearea de sprijin pentru invazia Ucrainei, potrivit Reuters.

Judecătorii au argumentat că, având în vedere rolul semnificativ jucat de mass-media audiovizuale în societățile moderne, o operațiune ,,pe scară largă” în favoarea războiului ar putea fi acoperită legal de regimurile de sancțiuni ale UE fără a pune sub semnul întrebării libertatea presei.

De asemenea, judecătorii au constatat că ,,contextul excepțional și urgența extremă” a războiului au justificat introducerea rapidă a măsurii restrictive și nu au încălcat dreptul RT de a fi ascultat.

,,Tribunalul constată că este îndeplinită condiția ca limitările libertății de exprimare să fie prevăzute de lege”, au precizat judecătorii într-o hotărâre emisă miercuri dimineață.

Instanța a precizat că există un ,,corp de dovezi concrete, precise și consistente” care pot demonstra că campaniile de dezinformare ale RT constituie o ,,amenințare semnificativă și directă” la adresa ordinii publice și a securității UE.

Tribunalul UE menține interdicția privind Russia Today

La începutul lunii martie, UE a suspendat licența de emisie a postului, ca parte a unui pachet mai amplu de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Blocul consideră că RT, cunoscut anterior sub numele de Russia Today, încearcă să destabilizeze UE, Ucraina și țările vecine prin denaturarea faptelor și prin prezentarea unor argumente în favoarea invaziei Rusiei.

Suspendarea se aplică autorizării, transmiterii și distribuției RT pe întreg teritoriul celor 27 de state membre prin cablu, satelit, site-uri web, rețele sociale, aplicații și alte platforme multimedia.

În pofida suspendării, atât RT, cât și Sputnik au găsit modalități de a-și distribui conținutul în UE și de a rămâne vizibile pe rețelele de socializare, potrivit unui raport al Centrului pentru Situația Dezinformării.

Bruxelles-ul a declarat că interdicția se va aplica până când războiul din Ucraina se va încheia și până când posturile vor înceta să mai desfășoare campanii de dezinformare.

Exit mobile version