• Votul în diaspora se desfășoară timp de trei zile, de vineri, ora 12, până duminică, ora 21.
  • MAE a înființat 950 de secții de votare în diaspora, cele mai multe în Italia.
  • Numărul total al alegătorilor din străinătate cu drept de vot este de 989.230.
  • AEP a trimis către secțiie de votare din străinătate 3,6 mil de buletine de vot.
  • Lista secțiilor de votare din diaspora este disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
  • Cele mai multe secții de votare în Străinătate sunt în Italia, Spania și Marea Britanie.

Primii români au votat deja la alegerile prezidențiale, în străinătate. Votul în diapsora a început la ora 12, ora locală, în Noua Zeelandă, unde au votat 14 oameni. A crescut semnificat prezența după ce s-au deschis și secțiile din Europa. Până acum, în diaspora au votat aproape 28.000 de oameni, dintre care, peste 4.200 prin corespondență.

Cum se votează în diaspora?

Secțiile de votare în diaspora sunt deschise de vineri, ora 12, până la ora 21. Sâmbătă, secțiile de votare se deschid la 7 dimineața și se închid la 9 seara, la fel și duminică. Dacă sunt oameni care stau la rând să voteze, programul poate fi prelungit pana la ora 23.59.

Deși Biroul Electoral Central stabilise ca prelungirea votării să fie permisă numai duminică, Înalta Curte de Casație și Justiție a Stabilit că acest lucru este posibil și vineri și sâmbătă. Ultimele secții de vot din dispora se vor închide luni dimineața, la ora 7, în Statele Unite și Canada.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Sunt 950 de secții de votare active, la ambasadele și consulatele României, unele dintre ele în centrele culturale romanesti sau biserici, dar și în sedii private, închiriate. Cele mai multe secții sunt în Italia, aproape 160, Spania, aproape 150, Marea Britanie, cu peste 100, Germania, Franța și Republica Moldova, unde doar în Chișinău sunt 15 secții. Găsești lista lor pe site-ul ministerului de Externe.

Sunt cu 35 mai multe secții decât la alegerile din vară, iar lista lor și adresele sunt pe site-ul ministerului Afacerilor Externe.

Poți vota oriunde, la orice secție de votare, în orice țară. Iar ca documente poți folosi cartea sau buletinul de identiate, pașaportul simplu, pe cel diplomatic sau de serviciu sau carnetul de serviciu militar.

Au fost trimise în diaspora peste 3 milioane și jumătate de buletine de vot. În mod oficial, numărul celor plecați este de aproape 990 de mii. Neoficial, ar fi undeva la 6 milioane de români.

Citește și