• Kievul a cerut de mult timp ca Europa să oprească toate achizițiile de combustibil rusesc – chiar dacă o parte din gaz încă mai circulă spre Europa prin teritoriul său.
  • Întreruperea Nord Stream aduce mai aproape de realitate apelul Kievului pentru un embargo total asupra combustibilului rusesc.
  • Casa Albă a respins acuzațiile că ar fi responsabilă.

Scurgerile majore care au izbucnit brusc în gazoductele Nord Stream, care trec din Rusia spre Europa pe sub Marea Baltică, au generat numeroase teorii, dar puține răspunsuri clare cu privire la cine sau ce a provocat daunele.

Cine este învinuit?

Până în prezent, majoritatea guvernelor și oficialilor au evitat să arate direct cine ar fi vinovat, deși unii au făcut aluzii mai puternice decât alții.

Statele Uniunii Europene au declarat că sunt de părere că daunele au fost cauzate de sabotaj, dar nu au numit pe nimeni. Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, a declarat că este foarte evident” cine se află în spatele acestei acțiuni, dar nu a spus cine este.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Kremlinul a declarat că acuzațiile privind responsabilitatea Rusiei sunt stupide”, iar oficialii ruși au declarat că Washingtonul a avut un motiv, deoarece dorește să vândă mai mult gaz natural lichefiat în Europa.

Președintele Vladimir Putin a calificat incidentul drept un sabotaj fără precedent” și un act de terorism internațional, în timp ce șeful agenției ruse de informații, Serghei Narîșkin, a declarat că Occidentul face tot ce poate pentru a mușamaliza autorii.

Casa Albă a respins acuzațiile că ar fi responsabilă. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că este încă prea devreme pentru a arăta cu degetul și că este nevoie de o anchetă completă. În ceea ce privește atacul – sau daunele aduse conductei, în acest moment cred că există multe speculații, a spus el.

De ce să sabotezi o conductă?

Șeful Marinei germane, Jan Christian Kaack, a declarat pentru cotidianul german Die Welt în ediția de luni, ziua în care au fost descoperite scurgerile, deși se pare că vorbea înainte: Rusia a construit, de asemenea, o capacitate considerabilă sub apă. Pe fundul Mării Baltice, dar și în Atlantic, există destul de multă infrastructură critică, cum ar fi conducte sau cabluri submarine pentru IT.

Pe lângă Nord Stream, a fost construită o nouă conductă între Norvegia, producătoare de gaze, și Polonia, care a încercat să pună capăt dependenței sale de energia rusă, ceea ce face ca regiunea să fie extrem de sensibilă pentru securitatea energetică a Europei.

Rusia îi poate intimida pe europeni printr-un act de sabotaj. Pentru că, dacă sunt capabili să arunce în aer aceste conducte de pe fundul Mării Baltice, ar putea face același lucru și cu noua conductă, a declarat Kristine Berzina, senior fellow pentru securitate și apărare la German Marshall Fund.

Cu toate acestea, dacă a fost un act de sabotaj, acesta a deteriorat conductele care au fost construite de Gazprom, controlată de Kremlin, și de partenerii săi europeni, cu un cost care s-a ridicat la miliarde de dolari. Daunele înseamnă, de asemenea, că Rusia pierde un element de influență pe care îl mai avea asupra Europei, care se grăbește să găsească alte surse de aprovizionare cu gaz pentru iarnă, chiar dacă gazoductele Nord Stream nu pompau gaz atunci când au fost descoperite scurgerile, spun analiștii.

Oricine sau orice ar fi de vină, Ucraina ar putea fi, de asemenea, un beneficiar. Kievul a cerut de mult timp ca Europa să oprească toate achizițiile de combustibil rusesc – chiar dacă o parte din gaz încă mai circulă spre Europa prin teritoriul său. Întreruperea Nord Stream aduce mai aproape de realitate apelul Kievului pentru un embargo total asupra combustibilului rusesc.