• Ploaia a îngreunat eforturile de căutare de luni, dar cu prilejul zilei de marți, elicopterele au reușit să transporte mai multe echipe de salvare la fața locului, deși speranțele de a găsi pe cineva în viață se diminuau.
  • O bucată uriașă din gheţarul Marmolada din Alpii Italiei s-a desprins duminică, declanșând o avalanșă care a provocat un potop de gheață, roci și resturi, care au lovit excursioniștii.
  • Maurizio Dellantonio, președintele național al Serviciului de Salvare Alpină, a declarat că echipele au găsit rămășițe de corpuri, echipament de drumeție și îmbrăcăminte sub dărâmături, dovadă a impactului puternic al avalanșei.

Salvatorii au găsit rămățite din trupurile neînsufleție ale excursioniștilor dispăruți, după ce o avalanșă puternică a ucis cel puțin șase persoane în Italia, duminică.

Inițial, oficialii se temeau că 13 excursioniști sunt încă dispăruți pe ghețarul Marmolada, la est de Bolzano, în munții Dolomiți, dar provincia Trento a redus numărul acestora la cinci după ce alte opt persoane au anunțat autoritățile.

Ploaia a îngreunat eforturile de căutare de luni, dar cu prilejul zilei de marți, elicopterele au reușit să transporte mai multe echipe de salvare la fața locului, deși speranțele de a găsi pe cineva în viață se diminuau.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

O bucată uriașă din gheţarul Marmolada din Alpii Italiei s-a desprins duminică, declanșând o avalanșă care a provocat un potop de gheață, roci și resturi, care au lovit excursioniștii.

Oficialii au declarat că cel puțin șase persoane au fost ucise.

Fotografiile realizate în timpul unei inspecții cu elicopterul la fața locului au arătat o gaură imensă în ghețar

Terenul rămâne atât de instabil încât echipele de salvare au folosit drone pentru a găsi supraviețuitori sau semne de viață, în timp ce elicopterele au zburat deasupra, unele dintre ele folosind echipamente pentru a detecta semnalele de telefonie mobilă.

Maurizio Dellantonio, președintele național al Serviciului de Salvare Alpină, a declarat că echipele au găsit rămășițe de corpuri, echipament de drumeție și îmbrăcăminte sub dărâmături, dovadă a impactului puternic al avalanșei.

„Am recuperat foarte multe fragmente în ultimele două zile. Situația este foarte dureroasă pentru cei care le ridică. Și apoi pentru cei care trebuie să le analizeze”, a declarat el.

„Personal, nu pot decât să mă gândesc că ceea ce am găsit la suprafață va fi același lucru pe care îl vom găsi și dedesubt, atunci când gheața se va topi sau săpând, dacă va exista o șansă”.

Oficialii au închis toate rutele de acces și telescaunele către ghețar din cauza temerilor legate de instabilitatea continuă și de posibilitatea ca mai multe bucăți de gheață să se desprindă.

Premierul Italiei, Mario Draghi, care a vizitat luni baza de salvare din Canazei, a recunoscut că avalanșele sunt imprevizibile, dar a adăugat că tragedia „depinde cu siguranță de deteriorarea situației climatice”.

Italia se confruntă, în prezent, cu un val de căldură de la începutul verii, alături de cea mai gravă secetă din nordul țării din ultimii 70 de ani. Experții au declarat că în timpul iernii au căzut cantități neobișnuit de mici de zăpadă, ceea ce a expus ghețarii din Alpii italieni la căldura verii și la topirea acestora.