• Prin PNRR 2.4 miliarde de euro vor merge către sistemul de sănătate.
  • În România sunt doar 385 de aparate de tomografie computerizată.
  • Prin PNRR vor fi dotate cabinetele medicale cu aparatură medicală modernă.

2,4 miliarde de euro din Planul Național pentru Redresare și Reziliență vor merge către sănătate, spune Cristian Ghinea. O mare parte din ei vor merge pentru înlocuirea echipamentelor medicale depășite și pentru dotarea spitalelor. Poate așa, în sfârșit, pacientul român, nu va mai aștepta luni întregi pentru investigațiile imagistice necesare pentru o diagnosticare corectă.

La ce capitol stăm cel mai prost?

Avem 20 de aparate de tomografie computerizată la un milion de locuitori, numai 385 în toată țara. Jumătate din ele sunt în sistemul de stat și 14 la sută dintre ele au mai mult de zece ani. În privat, un sfert au mai mult de zece ani. Aparate de rezonanță magnetică nucleară avem și mai puține, 298 și numai o treime din ele sunt în sistemul de stat. 18% dintre aparate sunt mai vechi de zece ani. Peste 3.500 de femei mor în fiecare an în România din cauza cancerului la sân. Și în nouă spitale județene nu există nici măcar un mamograf. În 26 de spitale mamografele sunt fabricate între 2001 și 2006 și, în total, la stat și privat avem numai 163 de astfel de aparate.

Lipsa acestor aparate și uzura lor morală au efect și asupra programelor de prevenție. Una dintre marile probleme de sănătate pe care le avem.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Cum să facem să nu mai avem victime?

În PNRR sunt prevăzute înclusiv fonduri pentru caravane de screening pentru cancerul mamar. Îți vorbeam și despre înnoirea aparaturii de diagnosticare, iar strategia este ca serviciile medicale de bază să ajungă cât mai aproape de pacient. 3.000 de cabinete ale medicilor de familie pot fi dotate pentru a putea face analzie de laborator, ecografii sau electrocardiografii.