• Comisia Europeană cere statelor să relaxeze restricțiile la frontiere.
  • Statele vizate sunt Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria și Suedia.
  • Cele șase state au 10 zile pentru a justifica restricțiile impunse.

Comisia Europeană a transmis, marți, Danemarcei, Belgiei, Finlandei, Germaniei, Suediei și Ungariei să relaxeze urgent măsurile impuse în mod unilateral la granițe în vederea combaterii răspândirii noilor variante de coronavirus deoarece acestea au afectat circulația mărfurilor și riscă să închidă părți ale frontierei franco-germane, potrivit The Guardian.

„Au mers prea departe”, a transmis comisarul pentru justiție Didier Reynders. Așadar, cele șase state au 10 zile pentru a justifica restricțiile impunse, ca urmare a solicitării Comisiei Europene.

Comisarul pentru justiție Didier Reynders a afirmat că cele 27 de țări din UE ar trebui să adopte o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în legătură cu libera circulație a persoanelor și a mărfurilor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Din cauza acestor resctricții, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că blocul riscă „fragmentarea și perturbarea liberei circulații și a lanțurilor de aprovizionare – lucru la care am asistat din nou în ultimele săptămâni”.

Macron vrea granițe deschise în Europa

Aceste măsuri pun evident presiuni masive în regiunile de graniţă,… dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a spus Michael Roth, ministrul german pentru Europa.

După ce a introdus controale la frontierele sale cu Republica Cehă și Austria, Berlinul a fost în discuții cu Parisul pentru a evita măsuri similare în regiunea franceză Moselle la granița cu Germania. În această regiune din Hexagon s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu o nouă variantă de coronavirus mai ușor transmisibilă, la fel ca Tirolul Austriei și Republica Cehă.

Berlinul a închis granițele și în timpul primului val pandemic, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că granițele interne dintre țările UE ar trebui să rămână deschise.