• Anchetatorii belgieni investighează acuzațiile potrivit cărora Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal din 2022, a oferit bani și cadouri unor oficiali ai Parlamentului European pentru a influența procesul decizional.
  • Parlamentul European a anunțat la sfârșitul săptămânii că a suspendat-o pe Kaili din funcție în lumina anchetei, în timp ce partidul socialist grec PASOK a anunțat că o expulzează din rândurile sale.
  • Parlamentul European ar urma să voteze în această săptămână o propunere de extindere a călătoriilor fără vize în UE pentru Kuweit, Qatar, Oman și Ecuador.

Scandalul de corupție din UE este de „cea mai mare îngrijorare” după ce anchetatorii au acuzat patru persoane că ar fi primit bani și cadouri din Qatar, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că „credibilitatea Europei” este în joc din cauza acuzațiilor pe care șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, le-a descris ca fiind „foarte îngrijorătoare”. Anchetatorii belgieni investighează acuzațiile conform cărora Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal din 2022, a oferit bani și cadouri unor oficiali ai Parlamentului European pentru a influența procesul decizional.

Vineri, procurorii au percheziționat 16 case și au confiscat 600.000 de euro la Bruxelles, în cadrul anchetei. Patru persoane au fost arestate și acuzate de „participare la o organizație criminală, spălare de bani și corupție”, au declarat duminică procurorii într-un comunicat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Aceștia nu au dat numele suspecților, dar o sursă apropiată cazului a declarat că unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, socialista greacă Eva Kaili, se numără printre cei acuzați.

Parlamentul European a anunțat la sfârșitul săptămânii că a suspendat-o pe Kaili din funcție în lumina anchetei, în timp ce partidul socialist grec PASOK a anunțat că o expulzează din rândurile sale. Procurorii au declarat că au suspectat de luni de zile că un stat din Golf încearcă să influențeze procesul decizional de la Bruxelles.

O sursă care cunoaște cazul a declarat că statul în cauză este Qatar. „Acuzațiile sunt extrem de îngrijorătoare, foarte grave”, a declarat luni von der Leyen reporterilor, reiterând că propune, de asemenea, crearea unui organism de etică independent care să acopere instituțiile UE.

Între timp, Baerbock a declarat reporterilor la sosirea la o întâlnire cu omologii săi din UE, luni, la Bruxelles: „Acesta este un incident incredibil care trebuie să fie clarificat complet cu toată forța legii.

„Este vorba despre credibilitatea Europei, așa că acest lucru trebuie să declanșeze consecințe în diverse domenii”, a declarat Borrell la sosirea la întâlnire. „Cu siguranță, știrile sunt foarte îngrijorătoare. Ne confruntăm cu niște evenimente, niște fapte care cu siguranță mă îngrijorează și pe mine, ca fost președinte al Parlamentului European”. Ministrul irlandez al afacerilor externe, Simon Coveney, a declarat că știrile sunt „dăunătoare”.

El a adăugat: „Acesta este un scandal în jurul căruia trebuie să expunem adevărul, astfel încât să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla din nou.” Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat: „Este absolut inacceptabil, orice fel de corupție”.

Un politician suspendat din UE laudă Qatar

Un oficial din Qatar a negat în weekend acuzațiile privind o posibilă conduită necorespunzătoare.

„Orice asociere a guvernului din Qatar cu afirmațiile raportate este nefondată și grav dezinformată”, a declarat oficialul. Investigația are loc în contextul în care Qatar se află în centrul atenției la nivel mondial, deoarece găzduiește Cupa Mondială, pe fondul criticilor din partea grupurilor pentru drepturile omului.

Într-un discurs ținut în Parlamentul European la 21 noiembrie, în timp ce începea Cupa Mondială, dna Kaili a declarat: „Qatar este un lider în ceea ce privește drepturile muncii. S-au angajat la o viziune prin alegere și s-au deschis lumii. Cu toate acestea, unii de aici cer să îi discrimineze. Îi intimidează și îi acuză de corupție pe toți cei care vorbesc cu ei sau se angajează (cu ei)”.

Între timp, unii diplomați europeni au declarat luna trecută pentru Reuters că presiunea de a menține bunele legături cu Qatar a crescut, în timp ce continentul se îndreaptă spre o iarnă de penurie de energie din cauza războiului din Ucraina.

Parlamentul European ar urma să voteze în această săptămână o propunere de extindere a călătoriilor fără vize în UE pentru Kuweit, Qatar, Oman și Ecuador.

Unii politicieni au sugerat ca dezbaterea și votul să fie amânate. Alții au cerut o dezbatere privind raidurile de corupție. Parlamentul European urmează să analizeze ambele solicitări în cadrul unei sesiuni care va avea loc luni după-amiază.