Scandalul „Partygate”. Ancheta se termină cu 126 de amenzi şi nicio altă măsură împotriva lui Boris Johnson

Partygate
  • Poliţia a anunțat că 28 de persoane au primit între două şi cinci notificări de amenzi.
  • Ancheta a făcut ca o echipă de 12 detectivi să cerceteze 345 de documente.
  • De ancheta Poliţiei au fost vizate 12 petreceri, petrecute în 2020 şi 2021, când britanicii erau supuşi unor restricţii drastice.

Poliţia britanică şi-a încheiat investigaţia privind petrecerile care au încălcat reglementările anti-COVID din Downing Street, în urma cărora 83 de persoane au primit în total 126 de amenzi. Ancheta care a durat aproape 4 luni s-a soldat deja cu amendarea lui Boris Johnson, a soţiei sale Carrie şi a cancelarului Rishi Sunak.

Downing Street a declarat, în urma încheierii anchetei, că premierului i s-a spus că nu vor fi luate alte măsuri împotriva sa. Totodată, Sky News scrie că soţia premierului britanic, Carrie Johnson, a fost, de asemenea, informată că nu vor fi luate alte măsuri împotriva ei.

Secretarul de stat pentru afacerile poliţiei, Kit Malthouse, le-a declarat reporterilor: „Prim-ministrul şi-a cerut scuze, evident, pentru incidentul cu tortul aniversar. Sper că acum putem trece mai departe pentru a ne ocupa cu adevărat de unele dintre problemele importante cu care se confruntă ţara”.

Dar liderul laburist Sir Keir Starmer, care a cerut demisia lui Johnson, a declarat că investigaţia a arătat „încălcarea legii la scară industrială în Downing Street… care reflectă o cultură, iar premierul stabileşte cultura”.

Poliţia a declarat că o echipă de 12 detectivi a cercetat 345 de documente, inclusiv e-mailuri şi declaraţii ale martorilor, 510 imagini şi 204 chestionare în ceea ce a descris ca fiind o investigaţie „atentă şi minuţioasă”.

Detectivii nu au dezvăluit public identitatea persoanelor amendate. Se ştie că printre acestea se află şi fosta şefă a departamentului de etică al guvernului, Helen MacNamara, care şi-a cerut scuze pentru o „eroare de judecată”.

Poliţia a precizat că 28 de persoane au primit între două şi cinci notificări de amenzi. Downing Street a declarat că Johnson va vorbi „mai în detaliu” despre scandal după ce va fi publicat raportul complet.

De ancheta Poliţiei au fost vizate 12 petreceri, petrecute în 2020 şi 2021, când britanicii erau supuşi unor restricţii drastice în lupta împotriva COVID-19. Raportul iniţial despre petrecerile organizate în pandemie la Downing Street a scos la iveală „erori de leadership şi de judecată”, iar Boris Johnson şi-a cerut scuze în Parlament, dar a exclus demisia.