- Scholz își propune să discute despre legăturile de afaceri, drepturile omului și Ucraina
- Germania încearcă să remodeleze strategia în regiunea Asia-Pacific
- Scholz a subliniat în repetate rânduri importanţa cooperării cu China.
Cancelarul german Olaf Scholz plănuieşte să călătorească în China pe 3-4 noiembrie, devenind astfel primul lider G7 care vizitează Republica Populară de la începutul pandemiei de coronavirus, au declarat pentru POLITICO doi oficiali.
Călătoria lui Scholz are loc în condiţiile în care cancelarul merge pe o linie subţire între continuarea relaţiei economice strânse dintre predecesoarea sa Angela Merkel şi Beijing – China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, iar Scholz va fi însoţit de o delegaţie de afaceri – şi, în acelaşi timp, adoptarea unei poziţii mai critice în probleme precum drepturile omului sau sprijinul tacit al Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie POLITICO.
De asemenea, Scholz va fi probabil primul lider occidental care se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping după congresul Partidului Comunist de la jumătatea lunii octombrie, în timpul căruia se aşteaptă ca acesta să obţină un al treilea mandat de lider al Chinei.
În plus, vizita cancelarului are loc cu puţin mai puţin de două săptămâni înainte ca Scholz să se deplaseze la summitul G20 din Bali, la care Xi s-a angajat, de asemenea, să participe.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze călătoria. Berlinul are o politică de lungă durată de a nu confirma oficial planurile de călătorie ale cancelarului decât cu o săptămână înainte.
Scholz a subliniat în repetate rânduri importanţa cooperării cu China, iar un oficial a declarat că cancelarul va sublinia importanţa respectării dreptului internaţional în discuţiile sale cu Xi şi îl va împinge pe liderul chinez să adopte o linie mai dură faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.
Scholz consideră, de asemenea, că este deosebit de importantă cooperarea cu China în lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece speră să câştige Beijingul ca partener pentru un club climatic – o idee pe care a iniţiat-o anul trecut pentru a promova protecţia climei în rândul celor mai mari economii ale lumii.