• Vizita lui Lloyd Austin la Bagdad are loc înainte de aniversarea, la 20 martie, a invaziei terestre americane care a dus la două decenii de vărsare de sânge.
  • De la invazia condusă de SUA în 2003, care l-a înlăturat de la putere pe vechiul dictator Saddam, Irakul a fost un punct de fricțiune între Statele Unite și Iran.
  • Teheranul și-a extins pe scară largă influența în Irak în ultimii 20 de ani.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a efectuat o vizită neanunțată în Irak, cu câteva zile înainte de cea de-a 20-a aniversare a invaziei conduse de SUA care l-a înlăturat pe Saddam Hussein.

Austin a fost întâmpinat marți, la aterizarea în Bagdad, de către generalul-maior Matthew McFarlane, comandantul american în Irak. Se așteaptă ca secretarul apărării să se întâlnească cu oficiali de rang înalt în timpul vizitei sale, unde se află sute de soldați americani.

Sunt aici pentru a reafirma parteneriatul strategic SUA-Irak, în timp ce ne îndreptăm spre un Irak mai sigur, mai stabil și mai suveran”, a scris Austin pe Twitter la sosirea sa.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Vizita lui Austin vine după ce a purtat discuții în Iordania vecină cu regele Abdullah al II-lea, un aliat ferm al SUA în regiune.

Secretarul Austin a împărtășit preocupările sale cu privire la o serie de provocări comune, inclusiv… menținerea accentului asupra securității și stabilității în Irak și contracararea altor activități destabilizatoare din regiune”, se arată într-o declarație a Pentagonului.