• Din 2016, Turcia a lansat mai multe incursiuni împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, care i-au permis să controleze zone de-a lungul graniței.
  • Erdogan își anunțase săptămâna trecută intenția de a lansa un atac terestru împotriva kurzilor din nordul Siriei atunci când va veni momentul”.
  • Austin a cerut într-o convorbire telefonică cu Akar să scadă nivelul de escaladare.

Pentagonul a anunțat joi că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, l-a informat pe omologul său turc, Hulusi Akar, că Washingtonul se opune ferm” lansării de către Ankara a unei operațiuni militare împotriva kurzilor din Siria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan își anunțase săptămâna trecută intenția de a lansa un atac terestru împotriva kurzilor din nordul Siriei atunci când va veni momentul”.

Aceasta în condițiile în care Departamentul american al Apărării a precizat într-un comunicat că Austin a cerut într-o convorbire telefonică cu Akar să scadă nivelul de escaladare, informându-l că Pentagonul se opune cu fermitate unei noi operațiuni turcești în Siria.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Secretarul Austin a făcut apel la dezescaladare și a împărtășit opoziția fermă a Departamentului (Apărării) față de o nouă operațiune militară turcă în Siria”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

De asemenea, el a prezentat condoleanțe pentru cei uciși în atacul de la Istanbul, se arată în comunicat.

Convorbirea lui Austin cu Akar a avut loc la o zi după ce secretarul de presă al Pentagonului a declarat că o incursiune terestră turcă în Siria ar periclita grav” câștigurile obținute împotriva grupării jihadiste Stat Islamic – operațiuni în care forțele siriene majoritar kurde au jucat rolul central.

Din 2016, Turcia a lansat mai multe incursiuni împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, care i-au permis să controleze zone de-a lungul graniței.