- Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care a mers acolo, spune că la acest moment situația este stabilă.
- Directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor, Alba Vlad Sorin, a afirmat că sunt monitorizate atât breşa apărută, cât şi nivelul lacului.
- Buldozere şi vole au lucrat pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul până la baraj este impracticabil.
O parte din locuitorii din Roșia Montană au fost evacuați în noaptea de sâmbătă spre duminică de către pompieri, după ce primarul localității din munții Apuseni a semnalat că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat. Un nou mesaj Ro-Alert a fost transmis duminică după-amiază pentru locuitorii din zona Barajului Tăul Mare din Roșia Montană, care sunt avertizați că există pericolul ca barajul să cedeze, astfel că trebuie să evacueze zona.
Raed Arafat a declarat că, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului lacului Piscicol Tăul Mare, ar fi trebuit evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă majoritatea au refuzat să plece, deşi li s-a explicat situaţia.
El a precizat că 70 de persoane sau mers la rude, 14 au apelat la mijloacele ISU, iar restul au semnat refuzul de evacuare, deşi li s-a explicat care sunt riscurile.
Vlad Sorin a precizat că s-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.
„Mica breşă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa zece metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breşa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut cu circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Aşteptăm expertul să ne dea o soluţie tehnică. Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa trei metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La staţia meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitaţiile fiind în scădere. Aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului”, a declarat directorul SGA Alba.