• Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a avertizat că ajungem la un moment definitoriu pentru neproliferarea nucleară la nivel mondial.
  • Iranul își intensifică activitatea nucleară.
  • Grossi a avertizat că acțiunile Iranului ar putea convinge vecinii țării să își intensifice programele nucleare.

Șeful agenției nucleare a Națiunilor Unite a lansat marți un avertisment dur cu privire la riscurile nucleare în creștere, afirmând că activitățile Iranului riscă o cursă regională a înarmării nucleare și că ocuparea de către Rusia a siturilor nucleare ucrainene amenință să pună în pericol capacitatea agenției de a se asigura că materialul nuclear nu este folosit în mod abuziv.

Într-un discurs amplu susținut la Universitatea Națională Australiană din Canberra, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a avertizat că ajungem la un moment definitoriu pentru neproliferarea nucleară la nivel mondial, în care riscurile de răspândire a armelor nucleare reprezintă o problemă pentru toată lumea.

În contextul în care discuțiile privind restabilirea acordului nuclear din 2015 sunt în impas, iar Iranul își intensifică activitatea nucleară, Grossi a avertizat că acțiunile Iranului – care includ producția de uraniu puternic îmbogățit – ar putea convinge vecinii țării să își intensifice programele nucleare.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Ne aflăm acum într-o situație în care vecinii Iranului ar putea începe să se teamă de ce este mai rău și să planifice în consecință, a spus el. În prezent, există țări din regiune care privesc foarte atent la ceea ce se întâmplă cu Iranul, iar tensiunile din regiune sunt în creștere. El a adăugat că unii lideri politici au declarat ocazional „în mod deschis că ar căuta în mod activ arme nucleare dacă Iranul ar reprezenta o amenințare nucleară”.

Arabia Saudită, care a aderat doar la cea mai ușoară supraveghere internațională, și-a extins în ultimii ani programul nuclear. Oficialii saudiți nu au exclus îmbogățirea uraniului, chiar dacă regatul, un puternic dușman regional al Teheranului, insistă că orice program nuclear pe care îl va urma va fi pașnic.