• Șeful armatei lui Vladimir Putin din Cecenia a îndemnat Rusia să folosească arma nucleară în Ucraina, după o înfrângere umilitoare pe câmpul de luptă.
  • Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare folosirea unei arme nucleare cu randament scăzut în Ucraina.
  • În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forțelor rusești care luptă la Lyman, drept o mediocritate”.

Șeful armatei lui Vladimir Putin din Cecenia a îndemnat Rusia să folosească arma nucleară în Ucraina, după o înfrângere umilitoare pe câmpul de luptă. Ramzan Kadîrov, șeful regiunii rusești Cecenia, a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare folosirea unei arme nucleare cu randament scăzut în Ucraina după pierderea bastionului de la Lyman.

Kadîrov i-a criticat pe comandanții de top pentru eșecurile lor și a scris pe Telegram: După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.

El vorbea la o zi după ce președintele Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene – inclusiv Donețk, unde se află Leman. Acestea au fost plasate sub protecția nucleară a Rusiei, afirmând că Moscova va apăra teritoriile pe care le-a cucerit „cu toată puterea și cu toate mijloacele noastre”.

Recomandări

UE PUNE PIEDICI MAȘINILOR CHINEZE
SONDAJ: LE PEN ARE MAJORITATEA
CE MĂNÂNCI AZI
PATTINSON REVINE ÎN CINEMATOGRAFIA HORROR
CUM SE PREGĂTEȘTE ITALIA DE G7?
COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI

Rusia deține cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice de mică putere, concepute pentru a fi utilizate împotriva armatelor adverse. Alți aliați ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare, dar apelul lui Kadîrov a fost cel mai urgent și explicit.

Influentul conducător al regiunii caucaziene Cecenia a fost un susținător vocal al războiului din Ucraina. Forțele cecene fac parte din avangarda armatei ruse de acolo. Se crede că Kadîrov este un apropiat personal al lui Putin, care l-a numit la conducerea Ceceniei în 2007.

În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forțelor rusești care luptă la Lyman, drept o mediocritate” și a sugerat ca acesta să fie retrogradat la gradul de soldat și să i se retragă medaliile.

Din cauza unei lipse de logistică militară elementară, astăzi am abandonat mai multe așezări și o mare parte din teritoriu”, a spus el. Kadîrov a declarat că, cu două săptămâni înainte, a evocat posibilitatea unei înfrângeri la Lyman cu Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, dar că Gerasimov a respins această idee.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă o retragere din Lyman, un bastion important și un centru logistic pentru forțele rusești din regiunea ucraineană Donețk, spunând că un avans ucrainean a amenințat unitățile sale cu încercuirea. A fost cea mai recentă dintr-o serie de umilințe pe câmpul de luptă pentru Rusia, după ce luna trecută forțele sale au fost alungate din regiunea Harkov de o contraofensivă fulgerătoare a Ucrainei.

După înfrângerea Rusiei la Harkov, Kadîrov a declarat că va fi obligat să meargă la conducerea țării pentru a le explica situația de pe teren” dacă nu se vor face schimbări urgente în desfășurarea războiului.

Putin a declarat săptămâna trecută că nu blufează atunci când a spus că este pregătit să apere „integritatea teritorială” a Rusiei cu toate mijloacele disponibile. Washingtonul spune că va răspunde decisiv la orice utilizare a armelor nucleare și a explicat Moscovei consecințele catastrofale” cu care se va confrunta.