• Csaba Asztalos: Nu emiți mesaje care pentru unii au efectul unui apelativ rasist.
  • Pentru concedierile rasiale amenzile pot fi între 1.000 și 100.000 de lei.

Știm bine ce s-a întâmplat marți seară, la meciul PSG – Bașakșehir Istanbul. Reacția arbitrului Sebastian Colțescu la adresa antrenorului secund al turcilor, Pierre Webo, a șocat pe mulți dintre noi, dar iată cum stă treaba din punct de vedere legislativ la noi în țară.

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării și avocatul Adrian Călin Cuculis au explicat cum stăm la capitolul legislație privind rasismul.

„Noi, în România, nu am avut experiența istorică a rasismului față de persoanele în speță. Noi am avut discriminare și rasism față de rromi în perioada robiei, și de fapt o avem și acum. Chiar dacă nu există această percepție la mulți cetățeni, nu înseamnă că exprimarea nu are sau nu poate să aibă conotații rasiste. La noi în țară se interzice utilizarea unor apelative care sunt rasiste”, a declarat Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

CNCD poate aplica amenzi contravenționale

„Orice fel de discriminare pe criteriul de rasă este în mod evident condamnabilă și este condamnată în același timp, vorbim despre CNCD care are în competență aplicarea de amenzi contravenționale. Dacă privim și către Codul Penal, acolo există incitarea la ură și discrimarea, dar asta înseamnă în mod public că o persoană incită alte persoane la săvârșirea de fapte dicriminatorii, vorbim și de rasă”, a precizat avocatul Adrian Călin Cuculis.