• Luptătorii ucraineni au zădărnicit săptămâna aceasta încercările Rusiei de a înconjura complet Bkhmut din arcul vestic.
  • Aceștia și-au intensificat contraatacurile, spun analiștii militari care monitorizează orașul-țintă simbolic de pe lista Rusiei.
  • La începutul acestei săptămâni, Prigojin a afirmat că forțele sale controlează tot orașul Bahmut la est de un râu care îl traversează.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, l-a acuzat pe președintele rus și pe șeful său, Vladimir Putin, că i-a tăiat calea în legătură cu apelul său pentru reaprovizionarea cu arme și muniții în bătălia crâncenă din estul Ucrainei.

Pentru a mă face să nu mai cer muniții, toate liniile directe către birouri, către departamente mi-au fost tăiate. Dar adevărata umilință este că au blocat și agențiile de a lua decizii [legate de Wagner]”, a declarat liderul privat al armatei ruse pe Telegram.

La începutul acestei săptămâni, el a afirmat că forțele sale controlează tot orașul Bahmut la est de un râu care îl traversează. Rusia a lansat un baraj de rachete, inclusiv șase rachete de croazieră hipersonice Kinzhal – una dintre cele mai apreciate arme de război ale Moscovei – asupra Ucrainei în primele ore ale zilei de ieri, când oamenii se duceau la culcare.

Recomandări

POPOVICI SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ
REZULTATE FINALE LA EUROPARLAMENTARE
TINERII ROMÂNI NU CONTINUĂ STUDIILE
IORDĂNESCU INTRĂ ÎN TOP 10
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?
CUM LUCREAZA ANGAJAȚII ROMÂNI?

Atacurile au făcut ca centrala nucleară ucraineană Zaporojie să fie din nou deconectată de la sistemul energetic al țării, ceea ce a dus la apeluri pentru o zonă de protecție în jurul celei mai mari instalații energetice din Europa.

Rusia a tras 81 de rachete și opt drone asupra Ucrainei în atacurile de dimineață, susține forța aeriană ucraineană.

Săptămâna trecută, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că forțele sale au practic înconjurat” Bakhmut, iar miercuri a spus că trupele sale controlează tot orașul la est de un râu care îl traversează.

Săptămâna aceasta a avut loc o schimbare aparentă, deoarece Ucraina a decis să lupte în continuare în Bakhmut, un oraș care a dus greul ofensivei rusești de iarnă în cele mai sângeroase lupte din război.

Având o valoare strategică redusă pentru ofensiva militară a Rusiei, Bahmut s-a transformat într-o fază de măcel al războiului în care forțele rusești sacrifică vieți pentru a-i oferi lui Vladimir Putin singura sa victorie de când a trimis sute de mii de rezerviști în luptă la sfârșitul anului trecut.