• Unii apropiați ai lui Prigozhin se tem, se pare, că preluarea puterii s-ar putea întoarce dramatic împotriva sa.
  • O sursă anonimă din cercul său a declarat pentru Financial Times la sfârșitul lunii trecute: Există riscul ca el să sfârșească precum Icarus”.
  • Prezicând că Wagner va fi țapul ispășitor pentru că Rusia va pierde războiul, el a spus că mercenarii aflați sub comanda sa vor ști exact pe cine să dea vina pentru trădare.

Chiar în momentul în care Grupul Wagner pare pe cale să aducă Moscovei prima victorie pe câmpul de luptă din Ucraina după luni de zile, fondatorul Evgheni Prigozhin a publicat un videoclip de aproape patru minute în care aparent amenință voalat Kremlinul.

Spre deosebire de videoclipul publicat cu o zi mai devreme, în care Prigozhin se lăuda cu bucurie că Wagner era în pragul victoriei în Bahmut, de data aceasta a vorbit solemn într-o cameră întunecată pentru a avertiza asupra consecințelor sângeroase pentru Rusia dacă oamenii săi ar trebui acum să „se retragă”.

Dacă Wagner se retrage acum din Bakhmut, întregul front se va prăbuși”, a spus el. Situația va fi neplăcută pentru toate formațiunile militare care protejează interesele Rusiei”, a adăugat el, susținând că armata [rusă] va fi forțată să stabilizeze frontul” în timp ce Crimeea va cădea” și vor exista multe alte cataclisme”.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Prezicând că Wagner va fi țapul ispășitor pentru că Rusia va pierde războiul, el a spus că mercenarii aflați sub comanda sa vor ști exact pe cine să dea vina pentru trădare. Și aceasta este exact problema cu foamea de muniție. … Luptătorii obișnuiți… Vor veni și vor spune: Șefu’, s-ar putea ca această poveste să fie jucată undeva în adâncul Ministerului Apărării, sau poate mai sus, pentru a explica poporului rus de ce am ajuns în acest necaz? Dacă vor să ne întindă o capcană și să spună că suntem răufăcători, și de aceea nu ni se dă muniție și arme și nu ni se permite să întărim personalul, inclusiv condamnații?”.

Aparent încercând să transmită mesajul că Wagner – și nu armata regulată a Rusiei – era cel care menținea pe linia de plutire mașina de război a Kremlinului, Prigozhin și-a descris în mod repetat mercenarii ca fiind cimentul” care ținea unit întregul efort de război la vârf”.

Nu a fost clar dacă mesajul său a fost înțeles ca un ultimatum pentru a forța oficialii din domeniul apărării să îi trimită lui Wagner ajutorul pe care Prigozhin a afirmat în mod repetat că Ministerul Apărării îl reține în mod deliberat. Sau dacă a fost pur și simplu o cerere pentru ca grupul de mercenari să primească credit pentru performanța sa nemiloasă pe câmpul de luptă.

Deși se spune de mult timp că Prigozhin a avut urechea președintelui Vladimir Putin, în ultimele săptămâni au existat semne din ce în ce mai mari că acesta a devenit acum un ghimpe în coasta Kremlinului.

Disputa sa cu șefii de vârf ai armatei ruse a izbucnit luna trecută, când i-a acuzat public pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, că au comis trădare” încercând să-l distrugă” pe Wagner, presupunând că erau geloși că grupul din umbră a eclipsat trupele regulate pe câmpul de luptă.

El a sugerat că ei erau, de asemenea, vinovați pentru că Wagner a fost înlăturat de la recrutarea condamnaților pentru efortul de război.

Dar, până acum, Kremlinul și-a susținut propria conducere militară și l-a omis pe Wagner din anunțurile sale despre starea războiului. Unii apropiați ai lui Prigozhin se tem, se pare, că preluarea puterii s-ar putea întoarce dramatic împotriva sa. O sursă anonimă din cercul său a declarat pentru Financial Times la sfârșitul lunii trecute: Există riscul ca el să sfârșească precum Icarus”.