• Financial Times a afirmat la sfârșitul săptămânii că Prigojin are o influență tot mai mare asupra Kremlinului și l-a comparat cu călugărul ortodox Grigori Rasputin.
  • Rasputin a fost asasinat în 1916 de un grup de nobili ruși care se temeau de influența sa tot mai mare asupra familiei țariste.
  • Din nefericire, eu nu stăvilesc fluxul sanguin. Îi fac să sângereze pe dușmanii patriei noastre. Și nu prin incantații, ci prin contact direct cu ei”.

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a răspuns la comparațiile dintre el și călugărul Rasputin, care l-a tratat de hemofilie pe fiul ultimului țar, spunând duminică că slujba sa nu este de a opri sângerarea, ci de a vărsa sângele dușmanilor Rusiei. Cotidianul Financial Times a afirmat la sfârșitul săptămânii că Prigojin are o influență tot mai mare asupra Kremlinului și l-a comparat cu călugărul ortodox Grigori Rasputin, care a avut o influență considerabilă asupra soției ultimului țar al Rusiei, Nikolai al II-lea.

Prigojin a recunoscut abia în septembrie anul trecut că a fondat grupul Wagner, care a jucat un rol major în încercările armatei ruse de a cuceri teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Nu sunt foarte familiarizat cu istoria lui Rasputin, dar, din câte știu, o calitate importantă a lui Rasputin este că a oprit fluxul de sânge al tânărului prinț cu incantații”, a declarat serviciul de presă al lui Prigojin, citându-l pe acesta, făcând referire la articol. Din nefericire, eu nu stăvilesc fluxul sanguin. Îi fac să sângereze pe dușmanii patriei noastre. Și nu prin incantații, ci prin contact direct cu ei”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Wagner a fost detașat în mai multe țări africane, în general pentru a combate insurgenții. În ultimele luni, Prigojin a fost văzut în videoclipuri online încercând să atragă deținuți din închisorile rusești pentru a se alătura rândurilor sale în Ucraina. Financial Times nu a fost primul care a comparat rolul său cu cel al călugărului de la curtea imperială rusă – un jurnalist rus a făcut această comparație anul trecut.

Ziarul a afirmat că Prigojin, la fel ca liderul cecen Ramzan Kadîrov, un alt susținător activ al războiului Rusiei, s-a poziționat ca un critic acerb al elitelor militare, birocratice și de afaceri care se presupune că îl dezamăgesc pe Putin cu abordarea lor lipsită de curaj și incompetentă a războiului”.

Prigojin a declarat că comparațiile au fost absolut clare” și că el consideră că rolul său este de a-i readuce pe occidentalii recalcitranți în rând. Atunci când copiii se angajează în răutăți, ei încearcă să atragă atenția tatălui lor cu tot felul de trucuri neașteptate”, a scris el. Prin urmare, tot ce trebuie să facă americanii este să vină la tata, să-și ceară iertare și să continue să se comporte normal”.