• Autoritățile americane au sugerat că Prigozhin ar fi angajat trupe Wagner în ofensiva Bakhmut în încercarea de a controla minele de sare și ghips din zonă.
  • Noua desemnare va permite guvernului american să aplice sancțiuni mai ample împotriva grupului paramilitar.
  • În septembrie 2020, Wagner a făcut obiectul unui alt set de sancțiuni din partea SUA.

SUA vor desemna grupul rus Wagner, despre care se crede că are mii de mercenari în Ucraina, drept organizație criminală transnațională”. De asemenea, săptămâna viitoare va impune noi sancțiuni asupra grupului și a rețelei sale de sprijin, a declarat Casa Albă.

Acesta comite atrocități și încălcări ale drepturilor omului în Ucraina și în alte părți”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al securității naționale John Kirby. El a adăugat că în prezent există aproximativ 50.000 de mercenari wagner în Ucraina.

Noua desemnare va permite guvernului american să aplice sancțiuni mai ample împotriva grupului paramilitar, care a operat, de asemenea, în Siria, Libia și Republica Centrafricană, printre alte zone fierbinți.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Potrivit lui Kirby, aproximativ 80% din trupele Wagner desfășurate în Ucraina au fost recrutate din închisori. El a adăugat că grupul a devenit un rival al forțelor militare regulate ale Rusiei și că SUA consideră că există tensiuni tot mai mari” între oficialii ruși și controversatul fondator al Wagner, omul de afaceri și aliatul lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin.

Kirby a declarat că fotografiile serviciilor de informații americane arată vagoane rusești care intră în Coreea de Nord, de unde se presupune că au preluat rachete de infanterie și rachete pentru a fi folosite ulterior de forțele Wagner. Vom lucra fără încetare pentru a-i identifica, întrerupe, expune și viza pe cei care îl ajută pe Wagner”, a spus el.

SUA consideră că transferurile de arme din Coreea de Nord încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Informațiile au fost transmise acum grupului Consiliului de Securitate însărcinat cu sancțiunile împotriva Coreei de Nord.

Ne așteptăm ca acesta [Wagner] să continue să primească sisteme de arme nord-coreene”, a declarat Kirby. În mod evident, condamnăm acțiunile Coreei de Nord și îndemnăm Coreea de Nord să înceteze imediat aceste livrări către Wagner și mergem mai departe prin luarea de măsuri împotriva Wagner însuși.” Prigozhin a fost rugat să reacționeze la comentariile lui Kirby, dar nu a abordat în mod direct acuzațiile SUA, a relatat Reuters.

SUA nu cred că livrările de arme nord-coreene au avut un impact semnificativ asupra luptelor din Ucraina, unde armata privată a fost recent puternic angajată în efortul Rusiei de a cuceri orașul Bakhmut din estul țării.

Acolo, trupele ucrainene spun că forțele Wagner au suferit pierderi grele după ce li s-a ordonat să avanseze pe teren deschis în timp ce se aflau sub foc.

În septembrie 2020, Wagner a făcut obiectul unui alt set de sancțiuni din partea SUA, după ce autoritățile au afirmat că a fost folosită pentru a contribui la îmbogățirea lui Prigozhin prin intermediul unor interese miniere în Sudan și în Republica Centrafricană. Autoritățile americane au sugerat, de asemenea, că Prigozhin ar fi angajat trupe Wagner în ofensiva Bakhmut în încercarea de a controla minele de sare și ghips din zonă.