Șeful mercenarilor ruși a răspuns la comparațiile dintre el și Rasputin: „Îi fac să sângereze pe dușmanii patriei noastre. Și nu prin incantații, ci prin contact direct cu ei”

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a răspuns la comparațiile dintre el și călugărul Rasputin, care l-a tratat de hemofilie pe fiul ultimului țar, spunând duminică că slujba sa nu este de a opri sângerarea, ci de a vărsa sângele dușmanilor Rusiei. Cotidianul Financial Times a afirmat la sfârșitul săptămânii că Prigojin are o influență tot mai mare asupra Kremlinului și l-a comparat cu călugărul ortodox Grigori Rasputin, care a avut o influență considerabilă asupra soției ultimului țar al Rusiei, Nikolai al II-lea.

Prigojin a recunoscut abia în septembrie anul trecut că a fondat grupul Wagner, care a jucat un rol major în încercările armatei ruse de a cuceri teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Nu sunt foarte familiarizat cu istoria lui Rasputin, dar, din câte știu, o calitate importantă a lui Rasputin este că a oprit fluxul de sânge al tânărului prinț cu incantații”, a declarat serviciul de presă al lui Prigojin, citându-l pe acesta, făcând referire la articol. Din nefericire, eu nu stăvilesc fluxul sanguin. Îi fac să sângereze pe dușmanii patriei noastre. Și nu prin incantații, ci prin contact direct cu ei”.

Wagner a fost detașat în mai multe țări africane, în general pentru a combate insurgenții. În ultimele luni, Prigojin a fost văzut în videoclipuri online încercând să atragă deținuți din închisorile rusești pentru a se alătura rândurilor sale în Ucraina. Financial Times nu a fost primul care a comparat rolul său cu cel al călugărului de la curtea imperială rusă – un jurnalist rus a făcut această comparație anul trecut.

Ziarul a afirmat că Prigojin, la fel ca liderul cecen Ramzan Kadîrov, un alt susținător activ al războiului Rusiei, s-a poziționat ca un critic acerb al elitelor militare, birocratice și de afaceri care se presupune că îl dezamăgesc pe Putin cu abordarea lor lipsită de curaj și incompetentă a războiului”.

Prigojin a declarat că comparațiile au fost absolut clare” și că el consideră că rolul său este de a-i readuce pe occidentalii recalcitranți în rând. Atunci când copiii se angajează în răutăți, ei încearcă să atragă atenția tatălui lor cu tot felul de trucuri neașteptate”, a scris el. Prin urmare, tot ce trebuie să facă americanii este să vină la tata, să-și ceară iertare și să continue să se comporte normal”.

Exit mobile version