Șeful NATO caută mai multe țări aliate în regiunea Indo-Pacific pe măsură ce Rusia și China își cresc puterea

BRUSSELS, BELGUIM - NOVEMBER 16: NATO Secretary General Jens Stoltenberg addresses to press members after an emergency meeting over Poland explosion in Brussels, Belgium on November 16, 2022. NATO Ministers of Foreign Affairs also attended the meeting. Dursun Aydemir / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că asertivitatea crescândă a Chinei și colaborarea cu Rusia reprezintă o amenințare nu numai pentru Asia, ci și pentru Europa. Stoltenberg a făcut aceste remarci miercuri, în timp ce căuta o cooperare mai puternică și mai mulți prieteni” pentru NATO în regiunea Indo-Pacific.

El a declarat că NATO nu consideră China un adversar și nu caută confruntarea și a promis că alianța va continua să se implice cu Beijingul în domenii de interes comun, cum ar fi schimbările climatice.
În urma discuțiilor de marți, Stoltenberg și premierul japonez Fumio Kishida au convenit să își intensifice parteneriatul în domeniul securității în spațiul cibernetic, spațiu, apărare și alte domenii.

De asemenea, NATO consolidează cooperarea practică” cu Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Stoltenberg a declarat că China investește din ce în ce mai mult în arme nucleare și rachete cu rază lungă de acțiune, fără a oferi transparență sau fără a se angaja într-un dialog semnificativ privind controlul armelor atomice, în timp ce își intensifică coerciția asupra vecinilor săi și amenințările împotriva Taiwanului, insula autoguvernată pe care o revendică ca teritoriu propriu.

Stoltenberg a declarat în fața unei audiențe la Universitatea Keio din Tokyo: Faptul că Rusia și China se apropie și investițiile semnificative ale Chinei și noile capacități militare avansate subliniază faptul că China reprezintă o amenințare, o provocare și pentru aliații NATO. Securitatea nu este regională, ci globală”.

NATO trebuie să se asigure că avem prieteni”, a spus el. Este important să lucrăm mai îndeaproape cu partenerii noștri din Indo-Pacific.” China colaborează din ce în ce mai mult cu Rusia, iar acestea conduc o împingere autoritară” împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli, deschise și democratice, a spus el.

Kishida a anunțat, de asemenea, că Japonia intenționează să deschidă un birou de reprezentare la NATO. Japonia, care este deja un aliat apropiat al Statelor Unite, și-a extins în ultimii ani legăturile militare cu alte națiuni din Indo-Pacific, precum și cu Marea Britanie, Europa și NATO, pe fondul amenințărilor tot mai mari la adresa securității din partea Chinei și a Coreei de Nord.

Tokyo s-a alăturat rapid sancțiunilor economice conduse de SUA împotriva războiului Rusiei din Ucraina și a oferit ajutor umanitar și echipamente de apărare necombattive pentru ucraineni.

Exit mobile version