• Sir Tony Radakin a cerut mai multe fonduri pentru apărare, menționând nevoia de stabilitate pe termen lung.
  • Guvernul britanic intenționează să crească bugetul de apărare la 2,5% din PIB, dar termenul depinde de o revizuire strategică.
  • Radakin a subliniat pierderile grele ale Rusiei în Ucraina și sprijinul ferm al Occidentului pentru Ucraina.

Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Sir Tony Radakin, a declarat că guvernul ar trebui să ofere mai mulți bani pentru apărare. Vorbind la emisiunea Sunday with Laura Kuenssberg de la BBC One, el a spus că apelul său nu ar fi o „surpriză” și că persoana în funcția sa ar „dori întotdeauna mai mult mai mult pentru apărare”.

Prezent la aceeași emisiune, ministrul Trezoreriei, Darren Jones, a declarat că guvernul dorește să crească cheltuielile pentru apărare de la 2,3% la 2,5% din venitul național.
Cu toate acestea, el nu a spus când va fi atins obiectivul sau dacă acesta va fi atins înainte de următoarele alegeri, care ar putea avea loc cel târziu în 2029.

Jones a declarat că guvernul nu se va angaja să stabilească un termen limită până când nu își va finaliza revizuirea strategică a apărării. Revizuirea – condusă de fostul ministru laburist și șeful NATO George Robertson – examinează starea actuală a forțelor armate, amenințările cu care se confruntă Regatul Unit și capacitățile necesare pentru a le aborda. Aceasta urmează să fie finalizată în primăvară.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Jones a avertizat că majorarea cheltuielilor pentru apărare ar însemna „compromisuri” cu alte domenii ale cheltuielilor publice.

O sursă de la Whitehall a declarat pentru BBC că este o chestiune de „când, nu dacă” guvernul atinge obiectivul de 2,5%. Ei au mai spus că alegerea lui Donald Trump ca viitor președinte al SUA a „concentrat mințile” asupra necesității de a crește cheltuielile militare.

Trump a îndemnat în mod repetat țările europene să crească cheltuielile de apărare și a declarat că va lăsa agresori precum Rusia să facă „ce naiba vrea” celor care nu o fac.

Dame Priti Patel – care a fost numită ministru de externe din umbră al conservatorilor la începutul acestei săptămâni – a declarat că guvernul ar trebui să urmărească atingerea obiectivului de 2,5% până în 2030. Întrebată dacă partidul său ar accepta reduceri în altă parte pentru a îndeplini obiectivul de 2,5%, Dame Priti a susținut că există „eficiențe” care ar putea fi realizate, precum și schimbări în ceea ce privește „performanța funcției publice”. Ea a adăugat că guvernul „ar fi putut face mai mult în acel buget pentru a avansa calea pentru 2,5% din PIB pentru apărare”.

Aceasta a spus că creșterea a fost „esențială”, adăugând: „Trăim în vremuri foarte nesigure din punct de vedere geopolitic și trebuie să facem un pas înainte”.
Sir Tony a declarat că a fost „crucial” pentru guvern să „echilibreze ambiția națiunii și a primului ministru cu resursele necesare pentru a se potrivi cu această ambiție”.

El a mai spus că armata are nevoie de „stabilitate pe termen lung” și de „claritate” în ceea ce privește cheltuielile.

Invazia Rusiei în Ucraina a intensificat apelurile pentru o creștere a bugetului de apărare al Regatului Unit. Evaluând conflictul, Sir Tony a declarat că Rusia a suferit cea mai gravă lună de pierderi de la începutul războiului în 2022. El a spus că forțele Rusiei au suferit o medie de aproximativ 1 500 de morți și răniți „în fiecare zi” în octombrie.

Rusia nu dezvăluie numărul morților săi de război, dar oficialii occidentali din domeniul apărării au declarat că numărul morților din octombrie a fost cel mai mare de până acum.

Sir Tony a spus că poporul rus plătește un „preț extraordinar” pentru invazia lui Putin.

El a spus că pierderile au fost „pentru mici creșteri de teren”.

„Nu există nicio îndoială că Rusia face câștiguri tactice, teritoriale, ceea ce pune presiune pe Ucraina”, a spus el.

El a adăugat însă că Rusia cheltuiește peste 40 % din cheltuielile sale publice pentru apărare și securitate, ceea ce, în opinia sa, reprezintă „o pierdere enormă” pentru țară.
În timp ce aliații președintelui ales al SUA, Donald Trump, insistă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea fi nevoit să cedeze teritorii pentru a pune capăt conflictului, Sir Tony a insistat că aliații occidentali vor fi fermi „atâta timp cât va fi nevoie”.

„Acesta este mesajul pe care președintele Putin trebuie să îl asimileze și reasigurarea președintelui Zelensky”, a declarat el în cadrul emisiunii.

Citește și