- Senatul a respins astăzi legea care prevede prezentarea obligatorie a certificatului verde pentru mai multe categorii de angajați de la stat și privat.
- Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului de lege.
Actualizare 16.47. George Scarlat și Alexandru Nazare, ambii sanatori PNL, s-au abținut la vot. Dacă legea ar fi avut două voturi în plus, ar fi fost adoptată de Senat.
Advertisment
Actualizare 15:25. Certificatul verde nu a trecut de votul Senatului. După numărarea voturilor exprimate online s-a constatat că lipsesc două voturi „pentru”.
Deşi au fost 48 voturi „pentru” si 46 „împotrivă” în sală, la votul online s-a constatat că legea a avut 67 de voturi „pentru”. Erau necesare 69 de voturi ca legea să treacă, deoarece este o lege organică.
Recomandări
Au fost 60 de voturi „împotrivă” și 2 „abțineri”.
Acum, legea merge la Camera Deputaţilor, cameră decizională, unde votul se poate schimba.
PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege.
Știrea inițială:
Legea a fost adoptată cu 48 de voturi „pentru” și 46 „împotrivă”, fără abțineri. Este vorba doar de voturile din sală.
Legea urmează să meargă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.
Lista instituțiilor în care certificatul verde devine obligatoriu
Personalul din:
• toate unităţile sanitare, publice şi private
• toate unităţile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
• din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și unitățile subordonate
• din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unitățile subordonate
• din unitățile de asistenţă medicală profilactică şi curativă
• din laboratoarele de analize medicale, publice şi private
• care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente
• centrele de asistență sociale
• sistemul de învățământ preuniversitar și superior
• autoritățile, instituțiile publice și de interes public , de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan
• membrii Camerei Deputaților și ai Senatului
• persoanele care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivelor entități.
Cine este scutit de această obligație
Măsura, în forma votată de Senat, nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.
Ce pățești dacă nu ai certificat COVID
• raporturile de serviciu, respectiv contractele in baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private, care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziția scrisă a organului de conducere a unității emisă în condițiile legii.
• Suspendarea operează de drept sau continuă, după caz, fără plata drepturilor salariale, de la data la care personalul încetează să mai prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Perioada de suspendare dispusă în conditiile alin. (2) se calculeaza prin cumulul tuturor zilelor de suspendare până la împlinirea numărului maxim de 30 de zile.
• În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept. Încetarea se constată prin dispoziția scrisă a organului de conducere a unității emisă în condițiile legii.
• În situația in care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul dispune fie prelungirea suspendării pentru o nouă perioada de 30 zile, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea la inițiativa angajatorului, în condițiile legii.
• Suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19. În acest caz persoana vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID19, beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligația încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverința de vaccinare
Ce pățesc cei care nu respectă legea
• Nerespectarea obligațiilor în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată unităților publice și private
• Nerespectarea obligațiilor prevăzute în sarcina conducerii unităților publice si private prevăzute reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicată conducerii unității respective sau persoanei desemnate de aceasta pentru îndeplinirea obligațiilor
• Nerespectarea obligațiilor reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicată persoanelor prevăzute de lege precum și persoanelor fizice – furnizori de servicii, de dispozitive si de medicamente.
Partenerii noștri