• Joe Biden afirmă că SUA nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriilor ucrainene.
  • În luna mai, Congresul a aprobat o asistență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Oficialii americani au promis, de asemenea, să impună noi sancțiuni Rusiei dacă aceasta va continua cu anexarea.

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege de finanțare guvernamentală pe termen scurt care prevede un ajutor de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce administrația Biden promite să mențină sprijinul financiar pentru Kiev în lupta împotriva invaziei rusești.

Legislația, adoptată joi de Senat cu un vot de 72-25, este de așteptat să fie aprobată în Camera Reprezentanților înainte de a ajunge pe biroul președintelui Joe Biden. De asemenea, aceasta autorizează transferul de arme americane în valoare de 3,7 miliarde de dolari către Ucraina – cel mai recent dintr-o serie de pachete substanțiale ale Congresului despre care legiuitorii americani spun că au ca scop consolidarea apărării Ucrainei împotriva Rusiei.

În luna mai, Congresul a aprobat o asistență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar la începutul acestui an a alocat 13,6 miliarde de dolari pentru ca Kievul să răspundă la invazie. Administrația Biden a distribuit banii prin pachete periodice de ajutor umanitar și militar.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Rusia a lansat invazia vecinului său în februarie, după o confruntare de luni de zile în care Putin a cerut încetarea expansiunii NATO în fostele republici sovietice. Dar campania militară a Moscovei a fost afectată de eșecuri. În ultimele săptămâni, forțele ucrainene – sprijinite de armamentul american – au recucerit mari porțiuni de teritoriu într-o contraofensivă în estul țării.

Săptămâna aceasta, Rusia se pregătește să anexeze patru regiuni ocupate din estul Ucrainei, după ce oficiali instalați de Moscova în aceste teritorii au organizat voturi, condamnate pe scară largă, pentru a se alătura Rusiei. SUA și aliații săi au denunțat așa-numitele referendumuri și au respins planurile de anexare ale Rusiei, considerându-le o încălcare a Cartei Națiunilor Unite.

Vreau să fiu foarte clar în legătură cu acest lucru, [Statele Unite] nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată, niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei, a declarat joi Biden.

Oficialii americani au promis, de asemenea, să impună noi sancțiuni Rusiei dacă aceasta va continua cu anexarea. Miercuri, Casa Albă a declarat că demersul de anexare nu are nicio semnificație juridică.