• Janet Yellen a afirmat sâmbătă, cu prilejul unei vizite pe insula Gorée, că acest loc aminteşte faptul că istoriile Africii şi Americii sunt „intim legate”.
  • Yellen, de vineri la Dakar, prima etapă a unui turneu în Africa, a vizitat locul istoric Gorée, de unde au plecat timp de mai multe secole sclavi africani spre Americi.
  • Gorée şi comerţul transatlantic cu sclavi nu sunt doar o parte a istoriei Africii. Ele sunt şi o parte a istoriei Americii”, a arătat ea.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a afirmat sâmbătă, cu prilejul unei vizite pe insula Gorée, situată în largul capitalei senegaleze Dakar şi simbol al comerţului cu sclavi africani, că acest loc aminteşte faptul că istoriile Africii şi Americii sunt intim legate”, relatează presa franceză.

Janet Yellen, aflată de vineri la Dakar, prima etapă a unui turneu în Africa, a vizitat locul istoric Gorée, de unde au plecat timp de mai multe secole sclavi africani spre Americi.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

O reamintire a istoriilor comune ale Africii și Americii de pe insula Goree

Nu pot să nu mă gândesc la această cruzime de nedescris a celor care erau implicaţi în comerţul cu sclavi’, a spus ea în urma vizitei, conform unui comunicat al Departamentului Trezoreriei. Încerc un imens sentiment de tristeţe şi de durere gândindu-mă la cei care au fost smulşi familiilor lor, la călătoria lor mortală peste Atlantic” , a adăugat responsabila americană.

Potrivit lui Janet Yellen, Gorée ne aduce aminte că istoriile Africii şi Americii sunt intim legate. Gorée şi comerţul transatlantic cu sclavi nu sunt doar o parte a istoriei Africii. Ele sunt şi o parte a istoriei Americii”, a arătat ea.

Călătoria lui Yellen pe insula Gorée confirmă angajamentul său față de valorile și principiile comune

Această istorie, deşi plină de suferinţe, este plină şi de perseverenţă şi de speranţă” , a adăugat Yellen, găsind „remarcabil în SUA modul în care mulţi afro-americani, bărbaţi şi femei, au depăşit obstacolele, au creat vieţi mai bune pentru ei înşişi şi urmaşii lor, şi au devenit centrali în economia noastră şi în democraţia noastră”.

Loc al memoriei înscris în Lista Patrimoniului mondial a UNESCO, dar şi loc pitoresc la Atlantic, Gorée atrage în mod obişnuit mulţimi de vizitatori.

Janet Yellen întreprinde un turneu în Africa, unul din primele dintr-o serie de vizite aşteptate ale unor înalţi responsabili americani de la lansarea în decembrie de către Statele Unite a unei ofensive pentru a recâştiga influenţă pe un continent unde marile puteri se află într-o aspră concurenţă economică şi politică.

Yellen va ajunge duminică în Zambia, apoi în Africa de Sud.