• Kosovo și-a declarat independența în 2008.
  • Serbia refuză să o recunoască și a avertizat în repetate rânduri că îi va proteja pe sârbii locali cu toate mijloacele” dacă vor fi atacați.
  • Războiul din Kosovo s-a încheiat în 1999, odată cu intervenția NATO.

Forțele de securitate sârbe de la granița cu Kosovo au fost plasate în stare de pregătire totală de luptă”.

Ordinul a fost dat de ministrul de interne al Serbiei, Bratislav Gasic, care a declarat că acționează în baza instrucțiunilor președintelui Aleksandar Vucic pentru ca toate măsurile să fie luate pentru a proteja poporul sârb din Kosovo„.

Aceasta vine după săptămâni de escaladare a tensiunilor între cele două părți, etnicii sârbi susținând că sunt hărțuiți de majoritatea etnică albaneză din Kosovo. Războiul din Kosovo s-a încheiat în 1999, odată cu intervenția NATO.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Kosovo și-a declarat independența în 2008, dar Serbia refuză să o recunoască și a avertizat în repetate rânduri că îi va proteja pe sârbii locali cu toate mijloacele” dacă vor fi atacați. Luna trecută, primari, judecători și ofițeri de poliție de etnie sârbă din nordul Kosovo au demisionat în semn de protest față de o decizie a guvernului kosovar de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto eliberate de sârbi cu cele eliberate de Pristina.

Mii de sârbi kosovari au protestat în această lună, cerând guvernului majoritar albanez să retragă poliția din nord. Începând cu 10 decembrie, sârbii locali au ridicat nouă baraje rutiere în regiunea de nord a Kosovo, unde locuiesc aproximativ 50.000 de sârbi.

Duminică a avut loc un schimb de focuri de armă în apropierea unei patrule NATO de menținere a păcii într-unul dintre orașele din nord și, chiar dacă nu au existat răniți, NATO a declarat că investighează și a făcut apel la calm. Uniunea Europeană a încercat să medieze între cele două părți, iar Serbia, care a fost înarmată cu ajutorul sprijinului rusesc, a fost de acord cu discuțiile.