• Ministrul de Externe al lui Vladimir Putin spune că Moscova consideră că Kievul nu este încă pregătit pentru discuții reale.
  • Exporturile de gaze rusești către Europa prin conducte s-au prăbușit la un minim post-sovietic în 2022.
  • Lavrov a repetat poziția Moscovei potrivit căreia Kievul ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pentru ca discuțiile să fie reluate.

Rusia nu intenționează să folosească formula de pace” a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca bază pentru negocieri, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov. Moscova consideră că Kievul nu este încă pregătit pentru discuții de pace reale, a relatat agenția rusă de presă RIA.

Serghei Lavrov a declarat că ideea Ucrainei de a alunga Rusia din estul Ucrainei și din Crimeea cu ajutorul Occidentului este o iluzie”. El a repetat poziția Moscovei potrivit căreia Kievul ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pentru ca discuțiile să fie reluate.

Prioritatea noastră absolută sunt patru noi regiuni rusești”, a declarat Lavrov. Acestea ar trebui să devină libere de amenințarea nazificării cu care se confruntă de mulți ani”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

El a declarat că este convins că Moscova își va atinge obiectivele în Ucraina. Sunt convins că, datorită perseverenței, răbdării și determinării noastre, vom apăra obiectivele nobile care sunt vitale pentru poporul nostru și pentru țara noastră”, a declarat el într-un interviu difuzat miercuri la televiziunea națională.

Kremlinul a cerut Kievului să accepte anexarea a patru regiuni, în timp ce orașul Herson, recent eliberat din sudul Ucrainei, a suferit atacuri intense cu mortiere și artilerie din partea forțelor rusești de peste râul Nipru.

Herson a rămas sub bombardamentul forțelor ruse, care s-au retras pe malul estic al râului atunci când orașul a fost recucerit luna trecută, într-o victorie majoră pentru Ucraina. Miercuri, bombardamentele au lovit aripa de maternitate a unui spital, deși nimeni nu a fost rănit, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski.

Personalul și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a declarat dl Timoșenko într-o postare pe Telegram. A fost înspăimântător… exploziile au început brusc, mânerul ferestrei a început să se rupă… oh, încă îmi tremură mâinile”, a declarat Olha Prysidko, o proaspătă mamă, pentru Reuters.

Când am ajuns la subsol, bombardamentele nu se terminaseră. Nici măcar pentru un minut”. Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni, într-un discurs video, să îi îmbrățișeze pe cei dragi, să le spună prietenilor că îi apreciază, să își sprijine colegii, să le mulțumească părinților și să se bucure mai des alături de copiii lor.

Nu ne-am pierdut umanitatea, deși am îndurat luni teribile”, a spus el. Și nu o vom pierde, deși ne așteaptă un an dificil”.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o operațiune militară specială” pentru a-și demilitariza vecinul. Ucraina și aliații săi occidentali au denunțat acțiunile Rusiei ca fiind o acaparare de teren în stil imperialist.

Rusiei i-au fost impuse sancțiuni de amploare pentru acest război, care a ucis zeci de mii de oameni, a alungat milioane de oameni din casele lor, a lăsat orașele în ruine și a zguduit economia globală, determinând creșterea prețurilor la energie și alimente.

Exporturile de gaze rusești către Europa prin conducte s-au prăbușit la un minim post-sovietic în 2022, deoarece cel mai mare client al său a redus importurile din cauza conflictului din Ucraina, iar o conductă importantă a fost avariată de explozii misterioase, arată datele Gazprom și calculele Reuters.