• Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Rusia încearcă acum să preia și controlul turnurilor de emisie.
  • Acesta a anunțat că Statele Unite vor anunța, în următoarele zile, un nou pachet de arme pentru Ucraina.
  • Kirby a declarat că Washingtonul va impune sancțiuni oficialilor implicați în reprezentarea lor ca oficiali împuterniciți.

Rusia pregătește terenul pentru anexarea teritoriului ucrainean și instalează oficiali ilegitimi prin procură în zonele aflate sub controlul său, afirmă Casa Albă. Dezvăluind ceea ce a spus că sunt informații din partea SUA, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de la Casa Albă că rușii se pregătesc să instaleze funcționari proxy în Ucraina, să stabilească rubla ca monedă implicită și să forțeze locuitorii să solicite cetățenia.

Avem informații astăzi, inclusiv din informații retrogradate pe care suntem în măsură să vi le împărtășim, despre modul în care Rusia pregătește terenul pentru a anexa teritoriul ucrainean pe care îl controlează, încălcând direct suveranitatea Ucrainei, a declarat Kirby.

Este aceeași tactică folosită în 2014, când Rusia a anunțat anexarea Crimeii după ce a preluat controlul acesteia de la Ucraina, a spus Kirby. Comunitatea internațională consideră că anexarea Crimeei este ilegitimă. Vrem să clarificăm acest lucru pentru poporul american, a spus Kirby. Nimeni nu este păcălit de ea. Președintele rus Vladimir Putin șterge praful de pe cartea de joc din 2014.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie în ceea ce numește o operațiune militară specială. Kirby a declarat că Rusia încearcă acum să preia și controlul turnurilor de emisie.

El a spus că Statele Unite vor anunța, în următoarele zile, un nou pachet de arme pentru Ucraina, în timp ce țara se angajează cu Rusia în lupte crâncene în estul Ucrainei. Ar fi cea de-a 16-a astfel de susținere aprobată de Congresul american și alocată sub autoritatea prezidențială, a precizat el.

Se așteaptă ca pachetul să includă lansatoare de rachete mobile americane, cunoscute sub numele de HIMARS, și cartușe pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă, precum și muniții de artilerie. Statele Unite au oferit asistență de securitate în valoare de 8 miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună.

Kirby a declarat că Washingtonul va impune sancțiuni oficialilor implicați în reprezentarea lor ca oficiali împuterniciți. El a prezis că acei reprezentanți vor încerca să organizeze referendumuri false care să caute să legitimeze controlul rusesc.