• Întâlnirea secretă a unui șef de spionaj al FBI cu un contact rus a fost detectată de oficialii britanici.
  • Charles McGonigal, fostul oficial FBI, este acuzat că a primit bani de la magnatul rus Oleg Deripaska.
  • McGonigal ar fi trebuit să își dea seama că întâlnirea de la Londra va fi remarcată, a declarat o sursă.

În 2018, Charles McGonigal, fostul șef de spionaj al FBI din New York, a călătorit la Londra, unde s-a întâlnit cu un contact rus care era supravegheat de autoritățile britanice, au declarat pentru Insider două surse din serviciile secrete americane. Britanicii au fost suficient de alarmați de această întâlnire pentru a-l alerta pe agentul juridic al FBI, care se afla la Ambasada SUA. FBI-ul a folosit apoi întâlnirea clandestină ca parte a informațiilor pe care s-a bazat pentru a deschide o anchetă asupra lui McGonigal, a declarat una dintre cele două surse.

Cele două surse, ambii foști oficiali din cadrul comunității de informații americane, nu au precizat identitatea rusului cu care s-a întâlnit McGonigal.

McGonigal, fostul șef al diviziei de contrainformații a FBI din New York, este acuzat că a primit bani de la Oleg Deripaska, un oligarh rus, încălcând sancțiunile americane, în schimbul investigării unuia dintre rivalii ruși ai lui Deripaska. McGonigal a călătorit pentru a se întâlni cu Deripaska și cu alte persoane la reședința lui Deripaska din Londra și la Viena”, potrivit unuia dintre capetele de acuzare federale depuse luna trecută. Actele de acuzare nu precizează cu exactitate când au avut loc aceste presupuse întâlniri sau cum au ajuns procurorii să creadă că au avut loc.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Sursele dvs. par bine informate”, a declarat o a treia sursă, care a lucrat pentru comunitatea de informații americane în 2018 și care era la curent cu comunicările dintre oficialii serviciilor de informații britanice și ambasada SUA din Londra. Aceștia au refuzat să confirme sau să infirme faptul că întâlnirea a avut loc.

În timpul anilor petrecuți la New York, McGonigal a supravegheat 150 de agenți FBI însărcinați să urmărească agenți străini și să îi transforme în spioni pentru SUA. El ar fi avut o cunoaștere amănunțită a măsurilor de supraveghere în capitalele lumii, ceea ce face ca întâlnirea de la Londra să fie cu atât mai misterioasă.

„La ce naiba se gândea?”, a declarat o a patra sursă, care a spus că are motive să creadă că întâlnirea se pare că a avut loc”, dar a refuzat să o confirme. Ani de experiență în conducerea serviciilor de contraspionaj, a declarat cea de-a patra sursă, ar fi trebuit să îl pună pe McGonigal în temă cu posibilitatea ca întâlnirea de la Londra să atragă atenția.

Insider a reușit să determine anul, dar nu și luna întâlnirii. Cea de-a patra sursă a precizat că, indiferent dacă întâlnirea a avut loc înainte sau după ce McGonigal s-a retras din FBI în septembrie 2018, aceasta a sugerat o relație serioasă și prelungită. O astfel de întâlnire nu se întâmplă doar într-o zi de marți”, au spus aceștia, menționând că, indiferent cu cine s-a întâlnit McGonigal, era suficient de important pentru a fi supravegheat de britanici și merita să alerteze ambasada SUA. Există un timp de așteptare lung”.

Biroul național de presă al FBI și biroul său din New York au refuzat să comenteze. Nici Departamentul de Stat, nici un avocat care o reprezintă pe McGonigal, nici Ministerul de Interne al Regatului Unit și nici Ministerul de Externe al Regatului Unit nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii trimise miercuri seara târziu.

Ruben Bunyatyan, un purtător de cuvânt al lui Deripaska, a refuzat să comenteze cu privire la presupusele întâlniri dintre Deripaska și McGonigal și a negat afirmațiile făcute de Departamentul Trezoreriei și de alte persoane potrivit cărora Deripaska este apropiat de Kremlin și că este un oligarh. Să insinuezi un fel de legături sau tratament special este pur și simplu greșit”, a declarat Bunyatyan, prin e-mail. Deripaska a avut legături obișnuite”, a continuat el, așa cum ar avea orice alt industriaș de anvergura sa în orice țară din lume”.

În 2014, FBI a încercat să îl recruteze pe Deripaska ca informator. McGonigal a investigat agenți ruși la începutul carierei sale, dar nu este clar dacă a fost implicat în efortul FBI de recrutare a lui Deripaska. El era detașat la Washington la acea vreme. Acuzațiile lui McGonigal afirmă că, în 2018, McGonigal a avut acces la o listă clasificată a oligarhilor ruși care erau luați în considerare pentru sancțiuni americane din cauza „legăturilor lor strânse cu Kremlinul”. Departamentul Trezoreriei l-a sancționat pe Deripaska în aprilie 2018. În 2021, FBI a percheziționat două locuințe legate de Deripaska în Washington și New York. Apoi, anul trecut, Deripaska însuși a fost pus sub acuzare pentru că a încălcat sancțiunile din 2018, când ar fi aranjat ca iubita sa să călătorească în SUA pentru a putea naște într-un spital din SUA și a obține cetățenia americană pentru copilul nou-născut.

Investigația McGonigal a fost raportată pentru prima dată de Insider în septembrie. Rapoartele ulterioare au detaliat relatările de primă mână despre relația extraconjugală a lui McGonigal, despre o geantă cu bani în apartamentul ei din Brooklyn și despre plicurile de tip manila pe care McGonigal le-a primit la dineuri de la un fost diplomat sovietic.