• Serviciile secrete ucrainene au declarat joi că agenții săi au confiscat propagandă găsită în interiorul bisericilor ortodoxe rusești.
  • Într-o declarație, SBU al Ucrainei a mai spus că a găsit pașapoarte rusești și icoane jefuite.
  • De asemenea, a difuzat o fotografie a acestor agenți care includea o pisică a cărei față era neclară.

Principala agenție de informații din Ucraina a declarat joi că agenții săi au confiscat propagandă a Kremlinului în interiorul bisericilor ortodoxe rusești, făcând publică o fotografie a agenților săi care, din anumite motive, includea o pisică a cărei identitate a fost, de asemenea, ascunsă.

Într-o declarație, Serviciul de Securitate al Ucrainei, sau SBU, a declarat că în urma perchezițiilor efectuate în proprietățile ortodoxe rusești din fostele porțiuni de est ale țării ocupate anterior au fost descoperite, de asemenea, pașapoarte rusești, steaguri reprezentând republicile populare Lugansk și Donețk, susținute de Rusia, și o colecție de icoane furate de răsculați” de la consulul lituanian din Herson.

De asemenea, SBU a afirmat că a găsit documente care indică faptul că preoții ortodocși ruși colaborau cu guvernul rus și cu autoritățile sale de ocupație din Herson. Forțele ucrainene au eliberat orașul Kherson la începutul lunii noiembrie, după aproape nouă luni de ocupație rusă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Biserica Ortodoxă Rusă că încearcă să slăbească Ucraina din interior”, în contextul în care unii au cerut interzicerea organizației. În septembrie, patriarhul Kirill I, șeful bisericii, a declarat că soldații ruși care au murit în Ucraina vor fi absolviți de păcatele lor.
Dar poate că cel mai interesant aspect al declarației SBU nu a fost ceea ce a pretins că a găsit, ci cine a sugerat că a participat la găsirea acestuia.

O fotografie inclusă în comunicat arată șapte oameni identificați ca fiind „angajați ai SBU”, cu fețele estompate pentru a le ascunde identitatea. La picioarele lor, însă, se află o pisică neagră așezată pe un pat de zăpadă – fața ei fiind, de asemenea, pixelată. Nu este clar ce rol a jucat animalul în ancheta de contraspionaj, dacă a jucat vreunul. SBU nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.