• În calitate de șef al Bisericii Ruse, patriarhul este considerat în general un aliat al președintelui Vladimir Putin și a sprijinit pe deplin războiul rusesc din Ucraina.
  • Kremlinul a declarat că raidul a fost un alt atac al Kievului asupra Ortodoxiei rusești.
  • Șeful unei eparhii din zona Vinnytsia, în centrul Ucrainei, a fost acuzat că a pregătit pliante de propagandă.

Serviciul de securitate ucrainean a efectuat un raid la o mănăstire istorică din Kiev, într-o operațiune care, potrivit acestuia, are ca scop să împiedice agenții ruși să folosească locul pentru sabotaj, informații sau arme. Mănăstirea creștină Pechersk Lavra din Kiev datează din secolul al XI-lea și este un sediu al Bisericii Ortodoxe din Ucraina (UOC).

Biserica s-a despărțit de patriarhia Moscovei după invazia Rusiei. Schisma a fost provocată de sprijinul acordat războiului de către patriarhul rus Kirill. În ciuda acestui fapt, unii dintre cei mai înalți clerici ai UOC au fost acuzați că încă susțin Moscova în mod ascuns, folosindu-se de poziția lor pentru a influența credincioșii.

Kremlinul a declarat că raidul a fost un alt atac al Kievului asupra Ortodoxiei rusești. Serviciul de securitate SBU din Kiev a anunțat marți că desfășoară măsuri de contrainformații” pentru a viza activitățile subversive” ale serviciilor speciale rusești. Acesta a declarat că există un risc crescut de atac, sabotaj și luare de ostatici în locurile care atrag grupuri mari de cetățeni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Mănăstirea, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, a fost una dintre numeroasele biserici ortodoxe percheziționate marți, autoritățile răspunzând la plângerile potrivit cărora clerul ar fi glorificat Rusia și ar putea fi în legătură cu Kremlinul. O anchetă penală a fost deschisă în urmă cu o săptămână, după ce a apărut o înregistrare video în care se cânta propagandă pro-rusă, făcând referire la trezirea Mamei Rusia.

Câteva zile mai târziu, șeful unei eparhii din zona Vinnytsia, în centrul Ucrainei, a fost acuzat că a pregătit pliante de propagandă care susțineau invazia Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Ucraina că se află de mult timp în război” cu Biserica Ortodoxă. Patriarhul Kirill a condamnat un act de intimidare a credincioșilor”.

În calitate de șef al Bisericii Ruse, patriarhul este considerat în general un aliat al președintelui Vladimir Putin și a sprijinit pe deplin războiul rusesc din Ucraina. La scurt timp după începerea invaziei, el a descris războiul ca fiind o luptă cu semnificație metafizică” împotriva păcatului și a presiunii occidentale de a organiza parade gay”.

Mai recent, el a declarat că orice rus care se înrolează pentru a lupta în Ucraina comite un act care echivalează cu un sacrificiu”.