- Experții care studiază bolile misterioase care afectează zeci de diplomați, spioni și membri ai familiilor acestora încă se străduiesc să găsească dovezi care să susțină teoria principală.
- Un studiu a concluzionat că atacurile cu microunde au fost, cel mai probabil, cauza, dar oficialii administrației Biden spun că grupul nu a avut acces la informații clasificate.
- Unii oficiali suspectează că, alături de Rusia, Iranul ar putea fi responsabil pentru unele atacuri, dar se pune accentul și pe Cuba, China și alte națiuni.
Principalii consilieri ai președintelui Biden au fost informați vineri că experții care studiază bolile misterioase care afectează zeci de diplomați, spioni și membri ai familiilor acestora încă se străduiesc să găsească dovezi care să susțină teoria principală, potrivit căreia atacurile cu microunde sunt lansate de agenți ruși.
Raportul a fost prezentat în cadrul unei reuniuni neobișnuite, clasificate, convocate de directorul serviciilor naționale de informații, relatează The New York Times.
Scopul reuniunii a fost acela de a evalua investigațiile și eforturile de tratare a victimelor așa-numitului sindrom Havana – dureri de cap inexplicabile, amețeli și pierderi de memorie raportate de numeroși oficiali ai Departamentului de Stat, ofițeri C.I.A. și familiile acestora.
Caracterul de rang înalt al sesiunii a fost un indiciu al rapidității cu care atacurile, care datează din 2016, au trecut de la un mister medical la o problemă urgentă de securitate națională. Oficialii administrației Biden spun că au fost șocați de cât de dezorganizat a fost răspunsul guvernului în ultimii patru ani.
Un studiu realizat în decembrie 2020 de către Academia Națională de Științe a concluzionat că atacurile cu microunde au fost, cel mai probabil, cauza, dar oficialii administrației Biden spun că grupul nu a avut acces la informații clasificate.
Cu toate acestea, administrația se simte presată să demonstreze că este în căutarea activă a sursei a ceea ce încă numește „incidente de sănătate anormale”, după ce mai multe victime s-au plâns, începând cu administrația Trump, că relatările lor au fost respinse și că ajutorul medical a fost lent.
Investigațiile au atribuit unele dintre rapoarte altor cauze. În primăvara acestui an, de exemplu, personalul militar american care opera în Siria a suspectat că o îmbolnăvire bruscă ar fi putut fi cauzată de un avion rusesc care ar fi putut direcționa microundele spre ei; ulterior s-a stabilit că au avut o intoxicație alimentară. Dar studiile efectuate asupra victimelor din alte părți au concluzionat că existau dovezi de leziuni cerebrale traumatice, deși fără tipul de impact asociat în mod normal cu comoțiile cerebrale.
Pe toată durata Războiului Rece, Viena a fost un punct central al diplomației Est-Vest. Oficialii spun că nu cred că recentele rapoarte privind atacurile din acest oraș, care nu au fost încă confirmate, au legătură cu acest lucru, deși orașul a fost un loc de desfășurare a negocierilor privind reluarea acordului nuclear cu Iranul.
Unii oficiali suspectează că, alături de Rusia, Iranul ar putea fi responsabil pentru unele atacuri, dar se pune accentul și pe Cuba, China și alte națiuni. Misterul a fost agravat de faptul că unele atacuri au avut loc pe teritoriul rus și chinez, inclusiv împotriva unui ofițer al C.I.A. la Moscova, în urmă cu patru ani, și a mai multor oficiali ai Departamentului de Stat din Guangzhou, China, în 2018.