• Ministerul ucrainean al Apărării și mai multe bănci susținute de stat au fost afectate marți de atacuri cibernetice.
  • Site-ul web al Ministerului Apărării a confirmat că a fost atacat.
  • Nici site-ul președintelui Zelesnky nu funcționează.

Site-urile băncilor și ministerelor din Ucraina sunt ținta unui atac cibernetic. Polonia a alertat serviciile de securitate și administrația publică împotriva amenințărilor din spațiul cibernetic, a anunțat marți Centrul guvernamental pentru securitate, la doar câteva ore după ce Ucraina a anunțat că Ministerul Apărării și două bănci au fost piratate.

Ministerul ucrainean al Apărării și mai multe bănci susținute de stat au fost afectate marți de incidente sau întreruperi de tip DDoS (distributed denial-of-service). Site-ul web al Ministerului Apărării a căzut și a confirmat că a fost atacat, anunțând publicul că va comunica prin Twitter și Facebook.

Site-ul MOU a fost probabil atacat de DDoS. A fost înregistrat un număr excesiv de cereri pe secundă. Lucrările tehnice de restabilire a funcționării normale sunt în curs de desfășurare”, a declarat marți după-amiază Ministerul Apărării. Confirmarea a venit în contextul în care locuitorii din Ucraina au raportat probleme cu unele bancomate și servicii bancare la Banca de Economii de Stat, PrivatBank și Oschadbank.

NetBlocks, o organizație care urmărește întreruperile de internet din întreaga lume, a confirmat pierderea serviciului pentru mai multe platforme bancare și online din Ucraina „într-un mod compatibil cu un atac de negare a serviciului”.

Într-un tweet publicat marți seara târziu, Centrul guvernamental pentru securitate a precizat că nivelul de alertă ALFA-CRP, cel mai scăzut pe o scară de patru niveluri, va fi introdus în întreaga țară începând cu ora 23:59 din 15 februarie și până la ora 23:59 din 28 februarie.

Alerta ALFA-CRP este un semnal pentru serviciile de securitate și pentru întreaga administrație publică de a fi deosebit de vigilenți”, a precizat Centrul guvernamental de securitate într-un tweet.

Acest lucru înseamnă că administrația este obligată să efectueze o monitorizare sporită a stării de securitate a sistemelor TIC”, a adăugat acesta.

Atacul DDoS continuă: site-urile web ale principalelor departamente și ministere ale Ucrainei nu sunt disponibile Nu se deschid site-urile SBU, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Parchetul General, Poliția Națională, Ministerul Infrastructurii. Nici site-ul președintelui Zelensky nu funcționează.