• Schimburile de focuri şi bombardamentele între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainiene au crescut în intensitate în ultimele ore.
  • În regiunea Doneţk, observatorii internaţionali au înregistrat 189 de încălcări ale încetării focului.
  • În Luhansk, aceștia au înregistrat 402 încălcări ale încetării focului, inclusiv 188 de explozii.

Situaţia din Estul Ucrainei s-a deteriorat în ultimele ore. Au fost semnalate aproape 600 de încălcări ale armistiţiului pentru încetarea focului. Au fost semnalate întreruperi ale fucţionării unei reţele importante de telefonie în regiunile Doneţk şi Luhansk.

Serviciile de telefonie au revenit în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, după o întrerupere anterioară a reţelei care a durat peste o oră şi a avut un impact mare în apropierea graniţei cu Rusia. În Doneţk a fost raportat un atac cu mortiere asupra satului Golmovsky, lângă linia de demarcaţie din nord-vestul Republici Populare Doneţk (nerecunoscută), anuntă agentiile de presă ucrainene.

Bombardamentele din Ucraina au reînnoit temerile occidentale privind o invazie iminentă a Rusiei, în timp ce preşedintele american Joe Biden a declarat că Moscova pregăteşte un pretext pentru a justifica un posibil atac, iar Kremlinul a expulzat un diplomat american.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În regiunea Doneţk, observatorii internaţionali au înregistrat 189 de încălcări ale încetării focului, inclusiv 128 de explozii. În perioada de raportare anterioară, au fost înregistrate sub 25 de încălcări ale încetării focului în regiune. În regiunea Luhansk, observatorii au fost înregistrat 402 încălcări ale încetării focului, inclusiv 188 de explozii.

Forţele Armate ale Ucrainei respectă acordurile de la Minsk şi normele dreptului internaţional umanitar, nu planifică nicio operaţiune ofensivă sau bombardament de civili. Acţiunile noastre sunt exclusiv de natură defensivă. Statul ocupant al Federaţiei Ruse este responsabil pentru situaţia din teritoriile ocupate temporar. Orice daune cauzate prin care pot fi provocate oamenilor sau infrastructurii din teritoriile ocupate temporar este o provocare”, a precizat Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei în legătură cu evenimentele din ultimele ore.

Creşterea în intensitate a activităţilor din cele două regiuni vine pe fondul mai multor raporte ale serviciilor secrete occidentale care semnalau că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a justifica o invazie la scară largă.

„Avem motive să credem că sunt implicaţi într-o operaţiune sub steag fals pentru a avea o scuză pentru a intervenii în Ucraina. Toate indiciile pe care le avem sunt că sunt pregătiţi să atace Ucraina„, a declarat Joe Biden.