Știi că există țări în care anumite animale sunt sacre. Ce probabil nu știi este că în Cambodgia cei mai populari sunt… șobolanii. Asta pentru că pot să salveze vieți.

Cel mai de succes șobolan antrenat în detectarea minelor se retrage. De 5 ani, Magawa a descoperit zeci de mine pe o suprafață cât 20 de stadioane. În urmă cu un an, Magawa primea premiul pentru curaj al animalor, premiu acordat până la acel moment doar câinilor.

Însă din cauza vârstei o organizație non-profit din Belgia a decis să-l retragă. Cât de importanți sunt șobolanii antrenați pentru detectarea minelor?Experiența unui localnic care a rămas fără picior când avea doar 7 ani spune totul.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Când am călcat pe ea, mina a explodat, a făcut BOOM. Nu simțeam durerea, nu simțeam nimic. După aceea, am simțit corpul ud. Era sânge peste tot și piciorul meu era rupt și stomacul pe dinafară. Doctorii din sat nu mi-au dat vreo injecție pentru că urma să mor”, a declarat Muy Seu Bel, supraviețuitor.

Se estimează că în Cambodgia sunt între 4 și 6 milioane de mine plantate. Iar numărul celor care au fost răniți din cauza lor este de 40.000.