• Azi la 18:00, planetele Jupiter si Saturn se vor apropia pe cer atât de mult încât vor părea o stea unică, foarte strălucitoare. Nu s-a mai întâmplat asta de 800 de ani.
  • Tot azi are loc și solstițiul de iarnă. Ai cea mai scurtă zi, doar 8 ore şi 50 de minute. În București, soarele apune la ora 16:49, așa că după ora 5, poți să vezi planetele cu ochiul liber.

Azi, de la ora 18, vei fi martor la un eveniment astral foarte rar. Planetele Jupiter si Saturn se vor apropia atât de mult încât vor părea o stea unică, foarte strălucitoare.

Astronomii folosesc termenul de „marea conjuncţie” deoarece sunt cele mai mari planete din sistemul solar. Ultima dată când Saturn și Jupiter au fost atât de apropiate și vizibile a fost în 1226, iar următoarea „reprezentaţie” stelară va mai putea fi văzută abia în 2080.

Şi mai interesant este faptul că data acestui eveniment coincide de cu solstiţiul de iarnă 2020, când trăiești cea mai scurtă zi de anul acesta. În 2020, marea conjuncție va fi vizibilă de pe toate continentele, însă cel mai bine va putea fi observat din apropierea Ecuatorului. Rămâne doar ca azi cerul să fie senin.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE