SONDAJ. 80% dintre epidemiologi spun că purtarea măștii de protecție ar trebui să continue cel puțin un an

Sursă: Pixabay.com
  • Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a anunțat joi că americanii complet vaccinați nu mai au nevoie să poarte măști de protecție în interior și în aer liber
  • Majoritatea epidemiologilor cred, însă, că purtarea măștii în interior ar trebui să continue pentru cel puțin un an

„Orice persoană complet vaccinată poate participa la activităţi în interior şi în aer liber, mici sau mari, fără a purta mască sau a respecta distanţarea fizică”, a declarat joi directoarea CDC Rochelle Walensky.

Sondaj: 80% dintre epidemiologii chestionați nu sunt de acord cu recomandarea CDC

Relaxarea restricțiilor a fost în contradictoriu cu opiniile a 80% dintre epidemiologi, care spun că americanii au nevoie să continue să poarte măști de protecție pentru încă un an, cel puțin, potrivit unui chestionar realizat de Nytimes.com.

Doar 5% dintre specialiști au răspuns că oamenii nu vor mai avea nevoie de măști în interior până în această vară.

La evenimentele mari în aer liber, cum ar fi un concert sau un protest, 88% dintre epidemiologi au spus că este necesară purtarea măștii chiar și de către persoanele complet vaccinate.

„Cu excepția cazului în care rata de vaccinare crește la 80-90% în următoarele luni, ar trebui, în continuare, să purtăm măști de protecție în interior”, spun cercetătorii.

Răspunsurile au venit de la 723 de epidemiologi, în perioada 28 aprilie – 10 mai, înainte ca CDC să propună noi recomandări.

Persoanele complet vaccinate se pot întâlni fără mască de protecție

Oficialii americani din domeniul sănătății au sugerat ca persoanele vaccinate să stea în interior alături de alte persoane vaccinate, o recomandare cu care epidemiologii sunt de acord.

Majoritatea specialiștilor chestionați au răspuns că atât timp cât oamenii sunt complet vaccinați, se pot aduna fără rețineri, însă nu sunt de acord cu noua recomandare a CDC conform căreia persoanele vaccinate se pot întâlni în grupuri și cu un număr necunoscut de persoane nevaccinate.

„Până când transmisia comunitară este mai mică, purtarea măștii va proteja persoanele mai vulnerabile, cum ar fi copiii, pe cei cu afecțiuni, populația de culoare care a fost cel mai grav afectată de COVID-19”, a precizat Julia Raifman, asistent profesor în domeniul sănătății publice la Universitatea din Boston.

Doar o cincime dintre epidemiologi a răspuns că este sigur pentru persoanele complet vaccinate să socializeze în interior fără măști într-un grup de dimensiuni nelimitate. Chiar și în aer liber, epidemiologii susțin că este necesară purtarea măștii, mai ales când oamenii se află în preajma celor nevaccinați.

Iohannis: „Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile de noapte”

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o declarație de presă, la finalul unei ședințe cu premierul și mai mulți miniștri în care s-a discutat despre măsurile de relaxare de la 1 iunie. Klaus Iohannis a anunțat că din acest weekend se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții. Nunți și botezuri fără restricții dacă toți participanții sunt vaccinați.

Cele mai importante declarații

Am discutat azi despre pandemie, campania de vaccinare și despre măsuri de relaxare. A fost prea multă suferință în România și-mi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie să ne amintim și de medici, personalul medical, ei au fost eroii noștri. Le datorăm mulțumiri.

Vedem că pandemia s-a redus un pic, dar trebuie să ne fie foarte fie clar că suntem în pregătiri pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina pe 1 septembrie. România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele.

Campania de vaccinare a prins viteză. E nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Nu e altă cale. Am stabilit niste ținte de vaccinare. Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane.

Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie și să revenim în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul. Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm.

Avem nunți, botezuri, mese festive, din 1 iunie în exterior pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți. Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

Despre școli: Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde. E foarte probabil ca anul scolar să se încheie cu toți elevii în școli.