Sondaj de opinie: Revenirea lui Boris Johnson la conducere este văzută ca o idee din ce în ce mai proastă

FOTO - Hepta
  • 35% au declarat că Marea Britanie ar fi mai rău dacă Johnson ar fi rămas în funcție – față de 21% imediat după ce Truss a demisionat.
  • Doar 22% cred că țara ar fi mai bună sub guvernul lui Johnson, marcând o scădere uriașă față de 39% pe 21 octombrie.
  • În ciuda avansului mare al Partidului Laburist în sondaje, Sunak va fi încurajat și de concluziile lui Redfield, potrivit cărora 60% din public consideră că îl cunoaște bine pe premier și ceea ce reprezintă acesta.

Perspectivele Partidului Conservator la următoarele alegeri generale ar fi mult mai proaste dacă Boris Johnson s-ar întoarce la conducere, sugerează un nou sondaj de opinie. Dând o nouă lovitură aliaților care încă își plănuiesc revenirea, Redfield & Wilton Strategies a constatat că doar 19% dintre alegători ar fi mai dispuși să voteze pentru conservatori dacă fostul prim-ministru s-ar întoarce – față de 44% care ar fi mai puțin dispuși.

Chiar și în ciuda tulburărilor care au marcat scurta perioadă de prim-ministru a succesoarei sale, Liz Truss, cei care au considerat că parlamentarii conservatori au avut dreptate să îi dărâme guvernul în iulie anul trecut au fost mai mulți decât alegătorii care au considerat că ieșirea sa din Downing Street a fost o greșeală.

În timp ce acest lucru s-a întâmplat chiar și în ziua de după demisia lui Truss, procentul celor care consideră că conservatorii au avut dreptate să-l demită pe Johnson a crescut de atunci cu 7 puncte, ajungând la 54%, potrivit noului sondaj pentru Politico. Într-un impuls pentru autoritatea fostului său cancelar Rishi Sunak în No 10, sondajul a arătat o inversare dramatică a convingerilor alegătorilor cu privire la modul în care s-ar compara starea Marii Britanii dacă predecesorul său ar fi încă la conducere.

35% au declarat că Marea Britanie ar fi mai rău dacă Johnson ar fi rămas în funcție – față de 21% imediat după ce Truss a demisionat. În schimb, doar 22% cred că țara ar fi mai bună sub guvernul lui Johnson, marcând o scădere uriașă față de 39% pe 21 octombrie.

În ciuda avansului mare al Partidului Laburist în sondaje, Sunak va fi încurajat și de concluziile lui Redfield, potrivit cărora 60% din public consideră că îl cunoaște bine pe premier și ceea ce reprezintă acesta. Punând întrebări pentru liderul laburist, în timp ce se străduiește să se prezinte ca prim-ministru în așteptare, doar 40% dintre respondenți au spus că au această părere despre Sir Keir Starmer. O serie de parlamentari conservatori și-au exprimat deja convingerea că orice speranță de revenire a lui Johnson este deja moartă, în declarații făcute în ultimele zile pentru The Independent.

Astfel de declarații au fost provocate de rapoarte separate din ziare – primul purtând afirmații potrivit cărora Johnson ar fi glumit că un No 10 care părăsește era cel mai puțin social distanțat partid din Marea Britanie în acest moment”. Un parlamentar conservator a numit această afirmație ultimul cui în sicriul revenirii sale auto-create”.

O săptămână mai târziu, noi afirmații potrivit cărora Johnson a obținut o linie de credit de 800.000 de lire sterline în timp ce se afla în Downing Street, susținută de o rudă milionară care a fost propusă pentru un rol de top la un quango, a dus la alte remarci de la un alt parlamentar: Ar trebui să ajute la eliminarea oricărei șanse de a se întoarce”.