- Cel mai amplu sondaj de acest gen arată că 70% dintre respondenți au văzut pentru prima dată materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor când aveau mai puțin de 18 ani.
- Sondajul, realizat de Protect Children, a fost postat pe dark web, astfel încât utilizatorii să îl găsească în timp ce căutau în mod activ conținut ilegal cu copii.
- Concluzia sondajului este că numărul de abuzuri online asupra copiilor este enorm și se află în creștere.
Cel mai amplu sondaj realizat în rândul persoanelor care urmăresc online materiale de abuz sexual asupra copiilor a constatat că o treime dintre respondenți au încercat să contacteze direct un copil ca urmare a imaginilor ilegale pe care le-au vizionat, transmite The Guardian.
Analiza s-a bazat pe mai mult de 5.000 de persoane care au răspuns inițial la sondaj cu privire la motivele și modul în care au urmărit abuzuri asupra copiilor pe internet, deși până în prezent au fost primite 10.000 de răspunsuri.
O altă constatare esențială a fost că 70% dintre cei care au răspuns au declarat că au văzut pentru prima dată materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor când aveau mai puțin de 18 ani. Dintre aceștia, 40% au declarat că aveau sub 13 ani când au fost expuși pentru prima dată la imagini ilegale cu copii.
Mai mult de 50% dintre cei care au recunoscut că au vizionat online abuzuri sexuale asupra copiilor au declarat că nu căutau aceste imagini atunci când au fost expuși pentru prima dată la materiale ilegale.
Când au fost întrebați ce fel de materiale caută, 45% au spus că este vorba de fete cu vârste cuprinse între patru și 13 ani, în timp ce doar 6% au spus că se uită la băieți. Ceilalți au spus că se uitau la materiale „sadice și violente” sau la imagini cu copii mici.
Susie Hargreaves, director executiv al Internet Watch Foundation, care se ocupă de eliminarea imaginilor ilegale de pe internet, a declarat: „Faptul că un număr semnificativ de persoane spun că au vizionat pentru prima dată materiale dăunătoare când aveau mai puțin de 13 ani este cu adevărat uluitor”.
„Oamenii cred că vizionarea acestor videoclipuri este o infracțiune fără victime. Dar aceștia sunt copii adevărați și li se aplică abuzuri sexuale reale și crude. În plus, victimele trebuie să trăiască știind că imaginile cu ele suferind sunt împărtășite din nou și din nou de către prădători”, a adăugat ea.
Protect Children a vrut să afle despre obiceiurile numărului tot mai mare de persoane din întreaga lume care obțin satisfacții sexuale urmărind copii care sunt abuzați.
Chestionar plasat pe dark web cu cuvinte de cod cu peste 10.000 de răspunsuri
Pentru a ajunge la infractori, chestionarul a fost plasat pe dark web, astfel încât utilizatorii să îl poată completa fără teama de a fi urmăriți de poliție. Chestionarul a fost marcat cu cuvinte de cod folosite de obicei pentru a marca materiale despre abuzuri asupra copiilor, astfel încât oamenii să dea peste el în timp ce caută imagini și videoclipuri ilegale.
Organizația caritabilă a postat, de asemenea, un sondaj separat cu întrebări pentru cei care nu doreau să înceteze să mai acceseze imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, care a adunat încă 3.000 de răspunsuri.
Anna Ovaska, specialist juridic la Protect Children, a declarat: „Am început în luna decembrie a anului trecut și ne așteptam să răspundă 200 de persoane, dar recent am depășit 10.000 de răspunsuri”.
„Am scris chestionarul în engleză și spaniolă, dar am primit răspunsuri lungi în alte limbi, inclusiv în rusă, arabă și chineză. După opt luni, oamenii încă răspund. Ne-am dat seama că oamenii au nevoie să vorbească și că sondajul funcționa el însuși ca o intervenție”, a spus ea.
Creșterea numărului de abuzuri online asupra copiilor este enormă. Numai în Regatul Unit, aproximativ 850 de persoane, aproape toți bărbați, sunt arestate în fiecare lună pentru infracțiuni legate de abuzul online asupra copiilor. National Crime Agency (NCA) a declarat că rezultatele raportului corespund cu ceea ce observă.
„NCA observă o legătură directă între infracțiunile online și abuzul prin contact. În Regatul Unit, estimăm că există între 550 000 și 850 000 de persoane cu sediul în Regatul Unit care prezintă diferite grade de risc sexual pentru copii – o cifră care a crescut în concordanță cu creșterea activității online”, spune directorul adjunct la NCA, Sarah Blight.
Raportul a ridicat întrebări vitale pentru cei care încearcă să protejeze copiii. Majoritatea celor care au răspuns au spus că au încercat să nu se mai uite, dar au avut dificultăți.
Problemă persistentă și în România
Cele mai multe dintre victimele abuzului sexual în mediul online sunt copii cu vârsta mai mică de 10 ani, conform unei statistici colectate de Organizația Salvați Copiii.
Numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online a crescut în anul 2019 față de anii precedenți, arată statisticile colectate de Organizația Salvați Copiii. Astfel, mai mult de jumătate dintre cazurile raportate în 2019 printr-o linie care funcționează ca punct de raportare pentru utilizatorii de Internet reprezintă materiale ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor.
Potrivit datelor organizației, 1.594 din cele 2.713 de cazuri reprezintă materiale care înfățișează abuz sexual, iar cele mai multe dintre victime sunt copii cu vârsta mai mică de 10 ani.
Monitorizarea arată că numărul este în creștere față de anii precedenți, când au fost raportate 1.813 cazuri, în 1.182 dintre rapoarte fiind identificat conţinut pornografic infantil.
În anul 2019, într-o proporție covârșitoare, și anume un procent de 90%, victimele au fost fete, procentul menținându-se similar celui din anii precedenți.