• Până la 40 de sateliţi Starlink lansaţi de SpaceX urmează să cadă de pe orbită din cauza faptului că firma a lansat sateliţii direct într-o furtună solară.
  • Acest eveniment are loc atunci când fluxurile de particule, sau vânturile solare, emise de Soare, interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului.
  • Nu este clar cât de mare va fi impactul financiar.

Până la 40 de sateliţi Starlink lansaţi de SpaceX urmează să cadă de pe orbită din cauza faptului că firma a lansat sateliţii direct într-o furtună solară, scrie CNN.

La cea mai recentă lansare, SpaceX, companie a antreprenorului miliardar Elon Musk, a plasat pe orbită 49 de sateliţi Starlink, pentru internet, iar acum compania se aşteaptă să piardă majoritatea, deoarece s-au lovit de un eveniment meteorologic spaţial cunoscut sub numele de furtună geomagnetică.

Acest eveniment are loc atunci când fluxurile de particule, sau vânturile solare, emise de Soare, interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului. În acest caz, furtuna a avut un impact asupra zonei de orbită în care au fost amplasaţi cei mai noi sateliţi Starlink ai SpaceX şi a făcut ca atmosfera să fie suficient de densă pentru ca sateliţii să nu poată face manevre pentru a ajunge pe orbită.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Nu este clar cât de mare va fi impactul financiar. SpaceX nu a spus cât costă construirea unui satelit Starlink, deşi preşedintele companiei, Gwynne Shotwell, a declarat în 2019 că preţul era cu mult sub 1 milion de dolari pe bucată.

Sateliţii pe care SpaceX i-a lansat săptămâna trecută urmau să se alăture celor aproximativ 2.000 de sateliţi pe care i-a lansat deja, în timp ce compania încearcă să îşi dezvolte o afacere globală de internet din spaţiu – un proiect care speră să permită oamenilor din cele mai îndepărtate zone ale lumii să aibă acces la internet de mare viteză.

SpaceX a declarat că, în cele din urmă, va avea nevoie de până la 42.000 de sateliţi, toţi lucrând în mod coordonat pentru a acoperi globul, pentru a oferi servicii de mare viteză şi neîntrerupte. Până în ianuarie, serviciul avea aproximativ 145.000 de utilizatori din 25 de ţări.

SpaceX deţine acum aproximativ o treime din toţi sateliţii activi de pe cer.