• Guvernul își propune să reducă prețul benzinei și motorinei.
  • Primul ministrul țării a declarat că planul are ca scop să ajute întreprinderile și proprietarii să facă față costurilor tot mai mari ale energiei.
  • Prin acest pachet de măsuri, Madridul speră să potolească nemulțumirea în creștere.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat un plan economic în valoare de 16 miliarde de euro (17,5 miliarde de dolari), care include ajutoare de stat și împrumuturi pentru a ajuta întreprinderile și gospodăriile să facă față creșterii puternice a costurilor cu energia din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

Planul prevede reduceri de taxe în valoare de 6 miliarde de euro și alte 10 miliarde de euro sub formă de ajutor din partea băncii de stat pentru dezvoltare ICO, a declarat Sanchez în fața liderilor de afaceri, luni, la Madrid.

Guvernul își propune să reducă prețul benzinei și al motorinei pentru toți consumatorii cu 20 de eurocenți pe litru. Statul ar urma să contribuie cu 15 eurocenți pe litru, iar companiile petroliere cu 5 eurocenți (18,5 cenți pe galon).

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Măsurile ar urma să se aplice inițial până la 30 iunie și urmează să fie aprobate oficial marți de către Cabinet.

Între timp, Spania și Portugalia doresc să decupleze prețul energiei electrice de cel al gazelor. Cele două țări urmează să prezinte săptămâna aceasta Comisiei Europene un plan privind cu cât ar trebui redus prețul de referință al gazelor naturale – care este utilizat pentru a calcula prețul energiei electrice.

Reglementări speciale

La summitul Uniunii Europene de vineri de la Bruxelles, ambele țări au negociat reglementări naționale speciale pentru plafonarea prețului la gaze pentru ele însele pentru a ieftini energia electrică.

Prin acest pachet de măsuri, Madridul speră să potolească nemulțumirea. Pe lângă majorarea prețurilor la energie, consumatorii și întreprinderile se confruntă cu blocaje în aprovizionare din cauza protestelor șoferilor de camion.

Guvernul convenise deja cu reprezentanții organizației umbrelă a companiilor spaniole de transport rutier, CNCT, asupra unor subvenții în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

Cu toate acestea, președintele Platformei pentru apărarea sectorului transporturilor, Manuel Hernandez, care a convocat protestele și care nu este membru al CNCT, a descris aceste subvenții drept „firimituri și alune”.