• Guvernul spaniol plănuiește o strategie sanitară fără restricții.
  • Certificatul Covid nu se mai cere la Barcelona.
  • Catalonia a introdus măsuri severe după sărbătorile de Crăciun, iar acum renunță la cerința pașaportului COVID.

Mai multe regiuni spaniole au decis să renunțe la o serie de restricții sanitare, în timp ce numărul infectărilor scade. Spania este una dintre țările europene cu cea mai mare rată de vaccinare. Cincisprezece milioane de spanioli au primit, deja, doza booster, iar administrația se pregătește să abordeze Covid-19 ca pe o gripă sezonieră.

„În Spania, COVID-19 nu va mai fi gestionată ca o urgență, ci ca o boală endemică asemănătoare gripei. Nu putem trăi mereu cu teamă”, spun oamenii.

Premierul Pedro Sanchez a acordat un interviu, în care a explicat că, pentru a proteja sistemul sanitar, în viitor, va renunţa la supravegherea minuţioasă a algoritmului în care se dezvoltă pandemia. „Pe fundalul unei rate de vaccinare de peste 80 de procente şi în condiţiile în care varianta Omicron a dus la forme mai uşoare comparativ cu variantele anterioare ale coronavirusului, a sosit momentul să se analizeze dacă pandemia nu trebuie tratată precum o epidemie de gripă, a spus premierul spaniol, a scris Deutsche Welle.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Cu toate acestea, guvernul de la Madrid menține obligația de a purta masca, inclusiv în aer liber.

La Barcelona, administrația locală a renunțat la majoritatea măsurilor sanitare, iar clienții sunt primiți în restaurante fără certificat COVID. Relaxarea măsurilor se observă, deja, în numărul de turiști care stau la terase.

Catalonia a renunțat la cerința pașaportului COVID și la limita de zece persoane, dar menține închise discotecile și cluburile. Aceleași măsuri vor fi adoptate, treptat, în toată Spania.

„Mă simt ușurat. Am o senzație de ușurare când văd că aceste restricții impuse în ultimele luni sunt parțial ridicate.”, a spus un localnic.

Relaxarea măsurilor sanitare se produce și în alte țări europene. Marea Britanie și Danemarca renunță la măștile în aer liber, iar Olanda redeschide spațiile comerciale și culturale. Începând de luni, Austria va anula izolarea nevaccinaților.