• Unele date sugerează că primii coloniști din Irlanda au fost persoane de culoare cu ochi albaștri.
  • În aprilie 2021, specialistul în genetică, Lara Cassidy, a declarat pentru „Irish Times” că datele medico-legale au dezvăluit informații surprinzătoare despre irlandezii de culoare preistorici.
  • Oamenii de știință cred că fermierii care au migrat în regiune în perioada neolitică este posibil să fi alungat coloniștii inițiali.

Specialiștii în genetică susțin că primii locuitori ai Irlandei au fost oameni de culoare care aveau ochii albaștri.

Cercetătorii descoperă noi informații despre primii locuitori ai Irlandei, iar unele date sugerează că primii coloniști au fost persoane de culoare cu ochi albaștri, potrivit „Irish Times”.

În aprilie 2021, specialistul în genetică, Lara Cassidy, a declarat pentru publicație că datele medico-legale au dezvăluit informații surprinzătoare despre irlandezii de culoare preistorici, despre care se știe că erau vânători și culegători.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Aceștia au trăit pe insulă timp de aproape 4.000 de ani, înainte ca fermierii sedentarizați să le ia locul. Descoperirea a fost explorată în mare parte într-un documentar numit „The Burren: Heart of Stone”, realizat anul trecut, în care oamenii de știință au dezvoltat o bază de date de genomuri irlandeze pentru a ajuta la descoperirea mai multor informații despre primii nativi ai Irlandei.

„Știm acum, din genomurile antice, că agricultura a fost lucrată de un întreg grup de oameni care s-au mutat pe continent din regiunea cunoscută acum sub numele de Turcia modernă”, a explicat Cassidy.

Coloniștii negri erau cunoscuți pentru că adunau crustacee de-a lungul Burrenului, un peisaj carstic de rocă care include un vast pavaj crăpat de calcar din epoca glaciară, situat în regiunea County Clare, în sud-vestul Irlandei.

În cele din urmă, s-au mutat în interiorul țării pentru a vâna mistreți și a culege alune de pădure. Oamenii de știință cred că fermierii care au migrat în regiune în perioada neolitică este posibil să fi alungat coloniștii inițiali, deoarece au adus „vite, oi și capre, ceramică” și noi structuri de locuințe. Dr. Cassidy crede că este posibil ca aceștia să fi avut pielea mai deschisă decât vânătorii-culegători.

„Ar fi putut exista violență. Acesta ar fi fost un eveniment de colonizare destul de dramatic”, a adăugat ea.

Scheletul, care a fost numit ulterior „Cheddar Man”, ar putea sugera că europenii ar fi evoluat cu ani mai târziu pe insulă

În 2018, geneticienii de la University College London și de la Muzeul de Istorie Naturală au găsit un schelet mezolitic datând din 1903, despre care au crezut că avea „pielea închisă la culoare până la negru”, cu ochi albaștri și păr creț, a relatat mai întâi „Irish Post”.

Dr. Dan Bradley, un cercetător aflat în spatele acestei descoperiri istorice, a declarat că scheletul, care a fost numit ulterior „Cheddar Man”, ar putea sugera că europenii ar fi evoluat cu ani mai târziu pe insulă.

„Primii irlandezi ar fi fost la fel ca Cheddar Man și ar fi avut pielea mai închisă la culoare decât cea pe care o avem astăzi”, a declarat Bradley, care este profesor de genetică a populației la Trinity College din Dublin.

„Credem că [populațiile irlandeze antice] ar fi similare [cu Cheddar Man]”, a continuat el. „Pielea actuală, foarte deschisă la culoare, pe care o avem, acum, în Irlanda este la capătul a mii de ani de supraviețuire într-un climat în care există foarte puțin soare. Este o adaptare la nevoia de a sintetiza vitamina D în piele. A fost nevoie de mii de ani pentru ca aceasta să devină așa cum este astăzi.”

Cercetările arată că este posibil ca tribul „Cheddar Man” să fi migrat în Marea Britanie la sfârșitul ultimei ere glaciare, deoarece cercetătorii au găsit asemănări de ADN între rămășițele sale scheletice și oameni din Spania, Luxemburg și Ungaria.

De asemenea, oamenii de știință au reușit să găsească indicii care ar putea sugera că aproape „30.000-40.000 de oameni au trăit pe insula Irlanda în perioada în care pielea mai închisă la culoare era comună”, notează „Irish Post”.