• În prezent, spitalul este închis din cauza frigului, iar pacienţii au fost mutaţi
  • Aparatura nu are marcajul Comisiei Europene
  • Directorul DSP spune că avizul a fost legal, a încălcat doar reguli birocratice

Sunt aproape 3 luni de când ne întrebăm cât de în siguranţă este un bolnav într-un spital din România.

După incendiul de la Neamţ a fost şi cel de la „Matei Balş”, iar întrebarea încă nu are un răspuns. Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii spune că Spitalul din Lețcani a avut un aviz de funcţionare nelegal de la DSP. E spitalul în care au fost mutaţi cei de la Neamţ, în noaptea incendiului.

În acest spital s-au investit iniţial 13 milioane de euro şi apoi încă aproape 3. Un număr de 31 de nereguli au fost descoperite în spitalul deschis pe 16 octombrie, cu câteva luni întârziere.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Este un spital funcţional, doar că, din punct de vedere al condiţiilor tehnice, nu este conform, o recunoaşte Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase ce are în subordine şi unitatea medicală de la Leţcani. Aceasta nu e singura problemă.

„Din nefericire, spitalul de la Leţcani este un spital  meteosensibil. Există un risc foarte mare pentru pacienţi şi în special pentru pacienţii de Terapie Intensivă. Am avut în perioadele în care temperaturile erau negative, am avut şi în cadrul spitalului temperaturi negative, pe secţia de terapie intensivă”, a spus Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

31 de nereguli au fost găsite în urma unui control făcut de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Modulare de la Leţcani. 9 din cele 60 de ventilatoare mecanice sunt deja stricate. Nu sunt toate certificatele de garanţie sau manualele de ultilizare.  

„Sunt în continuare multe dintre aceste echipamente, aşa cum este prevăzut şi în raportul Corpului de Control multe produse prin 2012, 2013, 2014, nimeni nu ştie unde au fost depozitate şi dacă sunt într-adevăr funcţionale la capacitatea maximă”, afirmă Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

„Scrie explicit în raportul Corpului de Control că s-au cumpărat echipamente care nu puteau fi comercializate legal în România sau Uniunea European”, spune Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Pe ventilatoare nu apare aşa cum bine ştiţi şanţa CE, care este în mod normal obligatorie în România”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Dar poate cea mai importantă întrebare: cum s-a dat avizul de funcţionare pentru acest spital modular?

În prima autorizaţie s-a autorizat 150 de locuri, deşi 118 funcţionale. În a doua s-au autorizat 118 paturi, iar în a treia şi aici bănuiesc că are legătură cu efectuarea plăţii către furnizor s-au autorizat 250 de paturi, dar doar 118 pe perioada pandemiei”, explică Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

„Spune negru pe alb în raportul Corpului Control de Control că cele trei ASF-uri au fost eliberate în mod nelegal”, adăugat Costel Alexe.

Acelaşi raport spune că toate documentele care trebuiau să stea la baza avizării unui spital lipsesc. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi îţi spune că 3 angajaţi ai DSP Iaşi au primit sancţiuni pentru că autorizaţia a fost emisă nerespectând aspecte formale, dar că a fost avizat legal spitalul.

Autorizaţia sanitară de funcţionare a fost dată temporar pentru perioada în care spitalul putea funcţiona. A încălcat nişte reguli birocratice de tipul unor formulări a raportărilor făcut de experţii DSP care s-au dus acolo. Membrii Corpului de Control trimişi de Ministerul Sănătăţii au făcut o evaluare birocratică şi una în condiţiile în care ne aflam atunci când am deschis spitalul. Dacă spitalul ar fi fost deschis ilegal şi în condiţii de risc pentru pacienţi Ministerul Sănătăţii nu îşi putea să îşi permită să îl lase să funcţioneze. Trebuia să îl închidă”, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Spitalul e acum închis. La jumătatea lunii ianaurie, de frica frigului, pacienţii au fost mutaţi în alte unităţi medicale. Asociaţia care a cumpărat spitalul trebuie să rezolve cele 31 de nereguli, spune raportul Corpului de Control pentru ca spitalul de 13, 2 milioane de euro să poată primi din nou pacienţi.