- SRI a transmis marți seara că a luat act de declarațiile politice rostite în Parlament.
- Serviciul mai spune că a constatat, fără surprindere și fără caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului și a conducerii acestuia.
- Numirile în funcțiile de judecători în această instanță sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituțional al SRI.
Reacția SRI vine după ce deputatul USR și fost ministru al Justiției, Stelian Ion, a declarat în plenul Parlamentului că Bogdan Licu, adjunctul Parchetului General susținut de PSD și PNL, a fost „un candidat împins de la spate de serviciile secrete”.
„Aveam odinioară judecători la CCR de anvergură. În ultima perioadă, cu mici excepții, partidele au preferat, însă, să numească doar cozi de topor, pe criterii strict politice. Astăzi, plenul Camerei Deputaților a avut de ales între original și copie, între original și plagiat. USR, ascultând vocea societății civile, a propus un judecător cu experiență, care și-a fundamentat întreaga carieră pe studiu, pregătire temeinică, note și concursuri pe bune, un judecător care este și formator la INM și care are un doctorat făcut ca la carte. De cealaltă parte, a coaliției PSD-PNL, a venit contraexemplul, care a și fost votat pentru înalta demnitate de judecător la CCR: un candidat împins de la spate de serviciile secrete, care a avut rezultate submediocre de la liceu până la facultatea obscură și neacreditată pe care a terminat-o”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.
„Numirile în funcțiile de judecători în această instanță sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituțional al SRI. Invocarea instituției noastre în acest context este gratuită, nu are legătură cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului.
Constatăm, fără surprindere și fără caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului și a conducerii acestuia și încercări de atragere în disputa politică actuală. Serviciul nu este la prima astfel de campanie și își menține determinarea în apărarea cetățenilor și a valorilor constituționale”, se arată în comunicatul transmis de SRI.
Aceste declarații politice nu au legătură cu valorile constituționale apărate și promovate de SRI.
Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, îl va înlocui pe Valer Dorneanu în funcția de judecător CCR, a decis, marți, Camera Deputaților. Bogdan Licu a obținut 208 voturi „pentru” și 93 „împotrivă”. Tot marți, Senatul a votat ca Iulia Scântei să fie noul judecător CCR din partea acestei camere a Legislativului. Cea de-a treia nominalizare va fi făcută de președintele Klaus Iohannis.